Katarína Jankeje Iné športy

ROZHOVOR: Róbert Matušík priniesol do Topoľčian brazílske jiu-jitsu, úspechy sa len tak hrnú!

Topoľčianski zápasníci v brazílskom jiu-jitsu sa môžu pochváliť bohatými úspechmi na medzinárodných turnajoch a šampionátoch. My sme sa porozprávali s hlavným trénerom, zakladateľom bojovej akadémie a priekopníkom tohto športu v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Róbert Matušík priniesol do Topoľčian brazílske jiu-jitsu, úspechy sa len tak hrnú!
Zdroj: Dnes24.sk

Bojové športy sú čoraz viac populárne a vyhľadávané. V čom je však exotické brazílske jiu-jitsu iné sa dozviete od toho najpovolanejšieho – Roberta Matušíka, držiteľa fialového opaska, priekopníka športu v meste a okrem iného aj zakladateľa akadémie Fighting gym.

Ako si sa dostal k brazílskemu jiu-jitsu?

K brazílskemu jiu-jitsu som prvýkrát pričuchol vo Švajčiarsku, kam som na istý čas odcestoval kvôli tréningom MMA (Mixed Martial Arts) a brazílske jiu-jitsu bolo súčasťou tamojšieho tréningového procesu. Po pár tréningoch tohto úžasného športu som sa rozhodol, že už nechcem robiť nič iné iba tento šport. A odvtedy sa naplno a každodenne venujem BJJ (brazilian jiu-jitsu).

Môžeš ho bližšie charakterizovať? V čom sa líši od iných bojových umení?

Brazílske jiu-jitsu sa nielen podľa mňa, ale podľa celej komunity BJJ líši od iných športov hlavne spojením jemnej techniky a mechaniky kombinovanej s tvrdosťou, čo z neho robí veľmi zaujímavý a exotický bojový šport. Je to zároveň najúčinnejší spôsob boja a sebaobrany, keďže vznikol kombináciou Juda, klasického Japonského jiu-jitsu a má v sebe aj prvky olympijského wrestlingu. Z týchto športov sa vybralo to najlepšie a vzniklo BJJ.

Prináša tento šport aj nejaké výhody?

Obrovským benefitom je nielen fyzická kondícia ale aj mentálna vyzretosť. Doslova formuje charakter človeka, s čím sa skutočne stretávam každodenne v mojej akadémii. Je to šport, ktorý nepriamo ale predsa vštepuje do ľudí rešpekt k súperovi, odstránenie „nezdravého“ ega, uprednostňuje jemnú, ale zato presnú techniku kombinovanú s načasovaním a dravosťou pred hrubou silou, čo v ľuďoch prebúdza myšlienku, že hrubá sila a agresivita nie sú tou správnou cestou. To isté platí v živote a ľudia, ktorí trénujú BJJ si tieto hodnoty odnášajú aj mimo akadémie do reálneho života.

Ako sa darí brazílskemu jiu-jitsu v Topoľčanoch?

Fighting gym Topoľčany som založil v roku 2012 so svojím trénerom a mentorom Štefanom Hupkom z Púchova. Od tej doby sa brazílske jiu-jitsu v Topoľčanoch dosť rozmohlo a to nielen kvantitou, ale hlavne kvalitou zápasníkov. Máme veľké úspechy a to nielen na Slovensku, ale aj po celej Európe. V našom tíme sú aj víťazi veľkých Európskych šampionátov.

Koľko tried a aké v súčasnosti klub vedie?

V súčasnosti v akadémii vedieme tri triedy a to detskú triedu, triedu začiatočníkov a triedu pokročilých.

Klub sa snaží vzdelávať o tomto športe aj formou dokumentu. Môžeš nám o tom povedať viac?

Dokument sme točili vo februári tohto roku a za jeho produkciou stála česká firma. Jeden z mojich žiakov je hudobník a práve táto česká dvojica mu točí videoklipy a tak sme sa rozhodli využiť tohto kontaktu na natočenie dokumentu o našej akadémii. Chceli sme ľuďom priblížiť ako fungujeme, ako to u nás vyzerá v bežný deň a trochu ich takýmto spôsobom zoznámiť s BJJ.
*(pozn. red: video nájdete pod rozhovorom)

Pochvál sa so svojimi úspechmi, čo všetko máš za sebou?

Hovorí sa, že samochvála smrdí (smiech). Ak má niekto záujem pozrieť si objektívne naše výsledky môže nahliadnuť na našu webovú stránku Fighting Gym a tam v kolónke zápasníci máme všetky naše doterajšie úspechy.

Ak má niekto záujem stať sa členom klubu, čo musí urobiť?

Stačí, keď príde medzi nás s chuťou učiť sa niečo nové. Začiatočnícka skupina je otvorená pre verejnosť celý rok a pripojiť sa môže skutočne hocikto bez ohľadu na vek či pohlavie. Nájdete nás v obchodnom centre Mikádo (vedľa Kauflandu).

Foto: Fighting gym Topoľčany

Dokument
1
Galéria
Akadémia Fighting gym Topoľčany
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM