Eliška Šándorová Kultúra

S Jurajom sa spája legenda o svadobných pančuchách princeznej i známa púť: Neďaleko Topoľčian sa koná už stáročia

Pri príležitosti sviatku sv. Juraja sa v Nitrianskej Blatnici koná od roku 1530 jedinečná púť. Čo vieme o patrónovi rytierov a ochrancovi skautov?

Ilustračný obrázok k článku S Jurajom sa spája legenda o svadobných pančuchách princeznej i známa púť: Neďaleko Topoľčian sa koná už stáročia
Zdroj: Topoľčany.sk

Meno Juraj patrilo v kresťanskej Európe medzi najobľúbenejšie mužské mená. Obdiv si zaslúžilo zrejme kvôli sv. Jurajovi, ktorý pochádzal z Kapadócie, čo je oblasť dnešného Turecka.

Legenda o drakovi a pančuškách

Podľa tradície bol vychovávaný v kresťanskej rodine, stal sa vojakom vo vojsku cisára Diokleciána a zomrel ako kresťan mučeníckou smrťou. V rozličných podobách sa zachovala legenda o tom, ako statočný Juraj zabil draka, ktorý terorizoval obyvateľov istého líbyjského mesta.

“Rytier Juraj prechádzal neďaleko mesta práve v čase, keď sa obeťou draka mala stať miestna princezná. To nemohol pripustiť a rozhodol sa zakročiť. Princezná vo svadobnom šate už čakala v jaskyni na svoj osud, ale Juraj nezaváhal. Prežehnal sa a smelo pustil do boja. Kopijou drakovi spôsobil takú ranu, že ho vyradil z ďalšieho súboja. Podľa jednej verzie ho potom priviedol do mesta na obojku z podväzku princezniných svadobných pančúch,“ približuje legendu etnologička Katarína Nádaská.

V meste vraj vyzval mešťanov, aby najskôr prijali kresťanstvo, dali sa pokrstiť, a on potom draka zabije. Takáto odvaha a statočnosť ho titulovali za patróna rytierov a dnes je aj ochrancom skautingu.

Juraj otvára zem bylinám aj hadom

Koncom apríla sú poľnohospodárske práce v plnom prúde. Zrejme preto sa na Juraja vykonávala hospodárska mágia, ktorá mala chrániť dobytok pred strigami.

V obci Buková pri Trnave v tento deň vetrali na dvore periny, robilo sa jarné upratovanie, kravám sa dávala do krmu púpava, aby z ich mlieka bolo pekné žlté maslo.

V Rudine na Kysuciach zase verili, že až na Juraja sa definitívne prebúdza príroda. Hadom, jašteričkám a mlokom, teda plazom, ktoré sa na jar naozaj objavujú na povrchu akoby pri otváraní zeme, pripisovali dôležitý význam.

“Ľudia verili, že had nemôže ublížiť a nepatrilo sa zabíjať ho, ba dokonca mohol vtedy prinášať šťastie. Užitočné bolo pohladiť ho, lebo ruka tým získala moc pomáhať chorému statku. Na zabíjanie hadov platili viaceré zákazy, hoci inokedy nemali dedinskí ľudia zábrany zabíjať ich,“ dopĺňa Nádaská.

Okrem strachu z uštipnutia bolo aj dosť iných dôvodov, prečo hada zabiť. Napríklad ak niekto odvážny na sviatok sv. Juraja v Bukovej chytil hada, uvaril ho a kúsok z neho zjedol, mal vraj porozumieť zvieracej reči.

Svätojurajská púť

V obci Nitrianska Blatnica sa pri príležitosti sviatku sv. Juraja uskutoční známa púť aj tento rok. Počas tohto veľkolepého podujatia sa vydá k rotunde sv. Juraja mlčanlivý sprievod pútnikov. Na skalnatom výbežku na úpätí vrcholu Marhát pôjde už o 486. Svätoju­rajskú púť!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM