Správy Krimi

Sexuálne zneužívanie detí je neviditeľný zločin. Prečo je téma pre spoločnosť tabu?

Sexuálne zneužívanie detí nikto nechce vidieť, nikto o ňom nechce hovoriť. V spoločnosti je stále často "neviditeľným zločinom".

Ilustračný obrázok k článku Sexuálne zneužívanie detí je neviditeľný zločin. Prečo je téma pre spoločnosť tabu?
Zdroj: TASR

Pre tisíce detí je však krutou realitou a nie vždy dostanú adekvátnu pomoc, podotýka občianske združenie Náruč – Pomoc deťom v kríze.

Združenie začalo od marca tohto roka spravovať advokačné centrum. Potvrdilo sa mu zatiaľ desať prípadov sexuálneho zneužívania na deťoch, v troch prípadoch ide o podozrenie.

„Je to malá časť mladých, ktorým dokážeme pomôcť, o mnohých nevieme,“ povedal Ivan Leitman, výkonný riaditeľ združenia. Posledné štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ukazujú, že sexuálnemu zneužívaniu bolo vystavených v Európe 9,6 percenta detí.

Nedostatok profesionálov

V praxi chýba podľa Leitmana „viac zainteresovaných profesionálov, ktorí by rýchlejšie zavádzali efektívne opatrenia do praxe“. Hovorí napríklad o účinnejšom vyšetrovaní takýchto prípadov.

„Zaväzujú nás k tomu viaceré medzinárodné dohovory, smernice Európskeho parlamentu a Rady, ako aj usmernenia Výboru ministrov Rady Európy,“ skonštatoval Leitman.

Deti si podľa neho zaslúžia, aby sa ich prípadmi zaoberali špeciálne vyčlenení pracovníci na polícii či súdoch. Odborníci zainteresovaní do riešenia takýchto prípadov by mali prejsť špeciálnym výcvikom či vzdelávaním, upozornil. Obete si podľa neho zaslúžia pochopenie a nie spochybňovanie.

Cítia sa nevypočuté

„Mnohé majú totiž stále pocit, že ich životná situácia nikoho nezaujíma,“ dodal Leitman. Náruč – Pomoc deťom v kríze pomáha týraným deťom, ženám a rodinám ohrozeným domácim násilím od roku 1997.

Obhajuje práva a záujmy detí ohrozených nielen sexuálnym násilím tak, ako ich garantuje Dohovor o právach dieťaťa. „V rámci prevencie ich učíme, ako sa chrániť pred násilím,“ vysvetlil Leitman. Združenie tiež vzdeláva profesionálov pracujúcich s mladými.

Kontakty a viac informácií o mimovládnej organizácii možno nájsť na webe náruč.sk. Zvýšiť povedomie o sexuálnom zneužívaní mladých má Európsky deň ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním (18.11.) a Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí (19.11.).

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM