Správy

Skromne a bez ovácií: Topoľčany si pripomenuli 75. výročie oslobodenia mesta

Začiatok apríla roku 1945 sa do dejín Topoľčian zapísal výrazným písmom. Mesto bolo vtedy oslobodené jednotkami 227. streleckej divízie Červenej armády a 1. Rumunskou armádou.

Ilustračný obrázok k článku Skromne a bez ovácií: Topoľčany si pripomenuli 75. výročie oslobodenia mesta
Zdroj: Mesto Topoľčany

Vďaka rýchlemu postupu vtedy znemožnili ústup nemeckých vojsk. „Podľa dostupných zdrojov sa vojsko stretlo na našom území s pozitívnym prijatím a veľkou podporou civilných obyvateľov,“ informuje radnica.

V Topoľčanoch na tento významný deň nezabudli. Všetko však prekazila pandémia nového koronavírusu. Nekonal sa tak žiadny sprievod, žiadne hromadné pripomenutie padlých hrdinov.

„My sme si pamiatku obetí 2. svetovej vojny boli uctiť tak, ako to súčasné opatrenia dovoľujú. Skromne a bez ovácií. To však neznamená, že im neprikladáme význam. Naopak. Časy, ktoré teraz prežívame, nie sú zďaleka také tragické ako vojnové hrôzy pred 75 rokov: S nesmiernymi obeťami na životoch a kolapsom vo všetkých oblastiach života,“ informuje vedenie mesta Topoľčany prostredníctvom sociálnej siete.

Radnica dodáva: „Máme šťastie, že dnes naša budúcnosť závisí na individuálnom správaní viac, ako na rozhodnutiach mocných. Nestojí a nepadá na ťažkej výzbroji ani vojenskej stratégii. Závisí však od vzájomnej spolupatričnosti, dobrých skutkoch a disciplíne každého jedného z nás. Spomeňte si na to, keď pôjdete okolo pamätníka. Myšlienka často znamená viac ako záľaha kvetov a fanfáry.“

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM