Katarína Jankeje Rôzne

Skúsený pôrodník Milan Trizma z Topoľčian: Tehotné a mamičky, týmto mýtom neverte!

Ktorý pôrod je najlepší? Nedá sa počas dojčenia otehotnieť? Na tieto, ako aj na mnohé ďalšie mýty reaguje známy topolčiansky gynekológ Milan Trizma.

Ilustračný obrázok k článku Skúsený pôrodník Milan Trizma z Topoľčian:  Tehotné a mamičky, týmto mýtom neverte!
Zdroj: Dnes24.sk

Gynekológ a pôrodník MUDr. Milan Trizma priviedol na svet stovky novorodencov. V prvej časti rozhovoru nám prezradil, akým gynekologickým a tehotenským poverám by ženy nemali veriť. Tentokrát sa topoľčiansky odborník s dlhoročnou praxou zameral na najčastejšie pôrodnícke a popôrodnícke mýty, ktoré stoja za prečítanie.

Pôrodnícke fámy

Pôrod doma.

Existujú krajiny, kde je takýto typ pôrodu možný. Napríklad Holandsko, ale tam sa o rodičke vie a všetko je technicky, materiálne i personálne pripravené na rýchly zásah v prípade komplikácii, vrátane sanitky. Treba si uvedomiť, že tretina gravidít je komplikovaných a 20–40% končí operačným pôrodom. Počas pôrodu sa situácia dramaticky dokáže zmeniť rádovo v sekundách či minútach, následkom môže byť poškodené zdravie či ohrozený život novorodenca, matky či oboch. V domácich podmienkach takáto komplikácia môže končiť fatálne. Materiálno-technické a organizačné zázemie pôrodnice s erudovaným personálom je v súčasnej dobe nenahraditeľné.

Pôrod do vody.

Osobne som bol pri desiatkach pôrodov do vody v topoľčianskej pôrodnici a podieľal som sa aj na štatistickom vyhodnocovaní prvých skúseností. A tie čísla neboli zlé. Pôrod do vody je špecifický, panujú naň kontroverzné názory aj odbornej verejnosti. V zásade možno povedať, že v prvej fáze pôrodu (tzv. otváracia) je relaxačný účinok teplej vody jednoznačný. Niektoré pôrodnice umožňujú takýto spôsob v prvej fáze, i keď aj tu sú diskusie o možnosti infekcie, pôrod plodu (II. fáza pôrodu) potom prebieha na klasickom pôrodnom stole. Samotný pôrod do vody, teda porodenie plodu do vody je vecou rodičky a samotného pôrodníka.

Alternatívne pôrody prípadne pôrody s pripravenými pôrodným plánom.

Alternatívne pôrody sú len o prístupe samotnej rodičky k pôrodu. Vnímanie je zmenené, pretože rodička rodí spôsobom, ktorý vníma ako pre ňu v tom momente najlepší, najprijateľnejší. Ide o to, že rodička si pred pôrodom vytvorí vlastnú predstavu o tom, ako má práve jej pôrod prebiehať. Je to všetko v poriadku. Má to, ako sa vraví „upratané“ v hlave, a je na samotný pôrod pripravená. Ale prichádza realita a tá nie vždy zodpovedá predstavám. Vtedy si musí uvedomiť, že principiálne najdominantnejšia vec je porodiť zdravé dieťa. Výsledok pôrodu je totiž o zdravom dieťati a nie o pocitoch pri pôrode.

Môj názor: Pôrody nikdy nemožno porovnávať, ktorý je lepší či horší. Každý pôrod u tej istej ženy je iný, ani u jednej prvorodičky či viacrodičky neprebieha pôrod rovnako. Nedá sa porovnávať neporovnateľné!

Po predchádzajúcom cisárskom reze žena nemôže rodiť spontánne.

Niektoré diagnózy z predchádzajúcich pôrodov, prípadne podľa priebehu aktuálnej tehotnosti ani nedovoľujú viesť pôrod inak ako sekciou. V ostatných prípadoch iba v priebehu pôrodu môže lekár posúdiť, čo je pre rodičku a jej dieťa najlepšie. Mnoho žien po predchádzajúcom cisárskom reze porodilo spontánne, bez komplikácií. Závisí to aj od prístupu jednotlivých pracovísk, dnes je tendencia pri pôrode menej riskovať a pri minimálnom náznaku komplikácii sa robí tzv. opakovaný cisársky rez.

Popôrodné fámy:

Mám malé prsia nebudem mať dostatok mlieka.

Veľkosť prsníkov nemá vplyv na tvorbu mlieka. O tvorbe mlieka rozhoduje funkčnosť a nie veľkosť mliečnej žľazy, často sa stáva, že ženy s menším prsníkmi majú viac mlieka a dlhšie dojčia.

Keď dojčiaca žena konzumuje vtáčie mlieko, bude mať viac mlieka.

Vtáčie mlieko patrí medzí receptúry starých mám na zlepšenie tvorby mlieka, podávalo sa tesne pred pôrodom, podobne to bola aj s medovým kokteilom, neskôr sa odporúčali bryndzové polievky, drožďové nátierky, prípadne slabo zahriate, tmavé pivo, ale dnes vieme, že jedlo určite množstvo mlieka neovplyvní. Treba dbať na prísun potravín bohatých na bielkoviny a minerály, vitamíny A a B, a dostatok tekutín.

Keď žena dojčí nemôže otehotnieť.

Teoreticky je to tak, pretože počas dojčenia sa uvoľňuje hormón prolaktín, ktorý blokuje normálny hormonálny cyklus. Ale! Pri zníženej frekvencii kojenia sa hladina prolaktínu postupne zníži a dochádza k ,,naskočeniu“ pravidelných cyklov s ovuláciou a teda i možnosťou otehotnenia.

Môže vás zaujímať:

Topoľčiansky gynekológ nám to prezradil: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!

Foto: Juraj Štreicher

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM