Rastislav Búgel Kultúra Kultúra

Skvelý zážitok pre milovníkov kvalitnej hudby: Koncertná sála v Župnom dome opäť ožije

Vystúpením huslistu Milana Paľu a klaviristu Ladislava Fančoviča pokračuje v stredu 18. novembra cyklus komorných koncertov Galéria hudby v koncertnej sále Župného domu v Nitre s unikátnou akustikou a klavírnym krídlom. V ich podaní zaznie Sonáta pre husle a klavír Johannesa Brahmsa.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý zážitok pre milovníkov kvalitnej hudby: Koncertná sála v Župnom dome opäť ožije
Zdroj: TASR

Cyklus zameraný na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období a súčasnej hudby pripravila Nitrianska galéria. Projekt chce vo svojom jubilejnom 10. ročníku kontinuálne nadviazať na úspešné predchádzajúce od roku 2006, skonštatovala Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie.

„Chceme progresívnou dramaturgiou prezentovať významné diela zo sólovej i komornej hudby rôznych historických období. Naším zámerom je zaradiť do dramaturgie aj diela súčasnej vážnej hudby, ktorá je v nitrianskom regióne uvádzaná sporadicky,“ povedala.

Druhý držiteľ ceny

Milan Paľa študoval na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici. Po absolvovaní pokračoval na viedenskej Universität fur Musik und darstellende Kunst a vysokoškolské štúdium ukončil na JAMU v Brne. Paľa je nositeľom ocenení z domácich a medzinárodných súťaží. V roku 2009 získal Cenu Ľudovíta Rajtera. Cenu udeľuje Hudobné centrum mladej osobnosti slovenskej hudby. Milan Paľa je len druhým držiteľom tejto ceny, ktorá bola prvýkrát udelená v roku 2006 a získal ju nielen za výnimočné interpretačné kvality, ale aj za svoj ojedinelý prístup k slovenskej hudbe. Aktuálne sa stal držiteľom Ceny Frica Kafendu, ktorú udeľuje Hudobný fond.

Množstvo aktivít

Ladislav Fančovič ukončil štúdium hudby na konzervatóriu v Bratislave s titulom Najlepší absolvent roka. Pokračoval na Akadémii múzických umení v Prahe, Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde v roku 2010 ukončil doktorandské štúdium. Popri sólistickej a komornej činnosti vo vážnej hudbe sa aktívne venuje aj jazzu. Pôsobí ako klavirista v orchestri Bratislava Hot Serenaders a v roku 2011 založil swingový orchester Fats Jazz Band. V roku 2014 založil saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators, v ktorom oživuje starý ragtime, ale i klasickú hudbu napísanú pre toto ojedinelé hudobné zoskupenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM