Katarína Jankeje Rôzne

Špeciality starých mám nášho regiónu, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 3 jedlá, ktoré vás dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Prinášame vám 3 špeciality našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám nášho regiónu, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 3 jedlá, ktoré vás dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy.

Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Možno vám týmto článkom poradíme, keď nebudete vedieť, čo si máte pripraviť na obed či večeru.

Gerheň

Pochúťka z kukuričnej múky. Práve tá sa zaleje osladeným mliekom a vymieša sa na kašu. Vzniknutú hmotu môžete buď celú vyliať na vymastený plech, alebo lyžicou vytvarovať na plechu menšie upravené pagáčiky. Povrch omastíme a dáme upiecť.

Suroviny: 1,5 l kukuričnej múky, 1 l osladeného mlieka, masť

Sadlovníky

Tradíciou u mnohých rodín bola zabíjačka či zakáľačka pred Vianocami. Starí rodičia vedeli zo zvieraťa naozaj využiť takmer všetko, dôkazom sú aj sadlovníky. Budete potrebovať dve cestá, prvé, ktoré je zložené z múky a sadla vymiešame. Druhé taktiež rozmiešame a rozvaľkáme na plát a natrieme naň prvé cesto. Preložíme ho a necháme odstáť aspoň 30 minút. Prekladanie sa opakuje dva razy, ale pozor, vždy po ďalších 30 minútach. Cesto sa napokon znova rozvaľká a vykrajujú sa štvorčeky, do stredu plníme rôznu sladkú plnku. Upečené koláčiky sa ešte teplé zvyknú obaliť v cukre.

Suroviny: cesto 1: 200g hladkej múky a 300 g pomletého sadla, cesto 2: 250 g hladkej múky, vajce, 2 PL margarínu, trocha octu, soľ a voda podľa potreby

Opantance

Naše staré mamy vedeli využiť dary prírody aj v treťom recepte. Opantance boli vlastne halušky s pšenom. Najskôr pripravíte z múky a vody halušky či šúlance, ktoré vyvaríte. Pšeno sa podusí a pridá k haluškám. Zvykli sa podávať omastené s opraženou cibuľkou, môžete však vyskúšať aj pridanie kyslej kapusty.

Suroviny: 500 g múky hrubej, 2,5 dcl pšena, masť, soľ, voda, cibuľa

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM