Rôzne

Stále sa trasiete od zimy a nepomáha ani teplé oblečenie? Radíme, čo robiť

Máme pred sebou niekoľko chladných mesiacov, počas ktorých počasie preverí náš organizmus. Ako sa vysporiadať s chladom?

Permanentne studené ruky a nohy, na sebe vrstvy oblečenia, čas strávený pod dekou. V súčasnom období, kedy sa yvkurovacia sezóna ešte len rozbieha, sú naše príbytky chladné. Navyše platí, že ženám je viac zima ako mužom.

Vedci dokonca zistili, že nežnejšie pohlavie pociťuje chlad v priemer o päť stupňov Celzia skôr, čo je spôsobené menšou svalovou hmotou, tenšou pokožkou, nevýhodne rozdeleným telesným tukom i fyzickými parametrami.

Najdôležitejšou radou, ako sa s chladom vysporiadať, je zrýchliť činnosť krvného obehu.

PREČÍTAJTE SI: Chcete pri vykurovaní naozaj ušetriť? 10 tipov, ako na to

Dostatočný pohyb

Šport je ideálny. Ak ale nešportujete, zamerajte sa aspoň na chôdzu. Schody či mierne stúpanie prekrvujú organizmus, je vám teplejšie. Dôležité je naťahovať svalstvo, poslúži aj sex. Na studené ruky a nohy pomáha masírovanie.

Veľa pite

Dostatok tekutín pre organizmus je dôležitý v každom ročnom období. Predídete tak dehydrovaniu pokožky, pretože platí, že suchá teplo až tak dobre neudržiava. Na zahriatie poslúžia teplé i horúce nápoje.

Jedlo

Jedzte také jedlá, ktoré rozťahujú cievy. Vhodné sú tie pikantnejšie i cesnak.

Teplá a studená sprcha

Na striedačku. Počas sprchovania sa striedajte prúd teplej a studenej vody. Otužovanie je aj výborným stimulom pre vašu imunitu, navyše vedzte, že prísun veľmi teplej či horúcej vody príliš krvnému obehu neprospieva.

Vhodná je aj sauna.

Železo

Železo je látkou, ktorá sa podieľa na prísune kyslíka do celého tela. Nájdeme ho v kuracom a hovädzom mäse, pečienke i vlašských orechoch.

PREČÍTAJTE SI: Jesenná depresia je tu v plnej sile. Ako ju spozorujeme a ako sa s ňou vyrovnať?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM