Katarína Jankeje Kultúra

Stanislav Štepka oslávi 71 rokov: Pripomeňte si prvé okamihy jeho bohatej divadelnej kariéry!

Herca, scenáristu a rodáka z neďalekej obce netreba nikomu predstavovať. Pri príležitosti jeho narodenín sme pre vás vybrali spomienkové zábery z prvých rokov Radošinského naivného divadla.

Ilustračný obrázok k článku Stanislav Štepka oslávi 71 rokov: Pripomeňte si prvé okamihy jeho bohatej divadelnej kariéry!
Zdroj: TASR

Stanislav Štepka, jeden z najznámejších slovenských hercov, dramatik, textár a scenárista oslavuje 26. júla 2015 svoje 71. narodeniny. Tvorca a protagonista Radošinského naivného divadla žije s týmto divadlom už viac ako 50 rokov.

Prvotinu napísal v 19 rokoch

Rodák z Radošiny (1944) mal devätnásť, keď napísal prvú hru Nemé tváre alebo zver sa píše s veľkým Z, ktorá mala premiéru 25.decembra 1963. V rokoch 1964 až 1969 sa venoval pedagogickej činnosti v Bojnej, v roku 1970 sa stal redaktorom Učiteľských novín v Bratislave, kde pôsobil do roku 1975. V rokoch 1976 – 1983 bol redaktorom zábavných programov Československého rozhlasu v Bratislave. Od roku 1983 sa venuje divadlu profesionálne.

Stovky predstavení, tisíce divákov

Pri príležitosti narodeninových osláv sme pre vás pripravili výber fotografií, ktoré zachytávajú začiatky dnes už známeho Radošinského naivného divadla, ktoré vyrastalo z rýdzo amatérskych dedinských podmienok.

Od svojho vzniku odohral súbor pod vedením Stanislava Štepku – zakladateľa, herca a autora textov v jednej osobe – stovky predstavení v celom Československu. Obohatil tisíce divákov pichľavým, no zároveň hlbokou pravdou uzemneným humorom.

Nezabudnuteľné inscenácie

Predstavenia RND, čoraz viac vyhľadávané, sa stali fórom smiechu a satiry, akýmsi etalónom slovenského humoru. Popri mnohých tituloch ako Človečina, Slovenské tango, Jááánošííík, z ktorých niektoré vyšli na platniach či knižne, sa stretli s veľmi priaznivým ohlasom publika aj súčasné hry. Nie je preto prekvapujúce, že predstavenia RND sú neustále beznádejne vypredané. Zábery v priloženej fotogalérií sú z legendárnych predstavení Čierna ovca a Loď svet.

Stanislav Štepka v začiatkoch divadla
7
Galéria
Zdroj: TASR
Stanislav Štepka - Človečina (1973)
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM