Správy

Stovky cyklistov prefrčali aj cez náš okres: Najdlhšia trasa viedla okolo Duchonky

Okresmi Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Topoľčany opäť previedla cyklistov spoločná cyklojazda s názvom Baťovianska galuska.

Ilustračný obrázok k článku Stovky cyklistov prefrčali aj cez náš okres: Najdlhšia trasa viedla okolo Duchonky
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Tretí ročník podujatia v nedeľu (2. 8.) privítal dovedna 377 účastníkov, ktorí svoju jazdu odštartovali na Námestí SNP v Partizánskom.

Názov podujatia nevybrali organizátori, občianske združenie Užitoční ľudia, náhodou. „Baťovianska preto, lebo sme v Partizánskom a meno Baťovany alebo Baťa sa tu skloňuje vo všetkých možných podobách. Galuska preto, že sú tu najmä účastníci, ktorí jazdia na cestných bicykloch, na galuskách. A pri dnešnom ošiali, ktorý spôsobil Peťo Sagan, je cyklistov tu v Partizánskom a okolí veľmi veľa,“ načrtol Martin Znášik, ktorý mal na starosti technické zabezpečenie cyklistickej jazdy.

Baťovianska galuska je určená pre všetky vekové kategórie, od detí až po dospelých. Trasy sa dajú zvládnuť nielen na cestných špeciáloch, ale aj na trekingových či horských bicykloch.

Pre najmenšie deti pripravili organizátori 1200-metrový okruh ulicami mesta Partizánske. Mimo mestských trás v dĺžke 108, 56 a 32 kilometrov zaviedli cyklistov do blízkych aj vzdialených dedín, pričom najdlhšia z nich viedla okolo vodnej nádrže a rekreačného strediska Duchonka. „Najrýchlejší účastníci idú 108-kilometrovú trasu, hobbysti sú na 56-kilometrovej a veľmi veľa rodičov s deťmi sa pokúsilo absolvovať 32-kilometrovú trasu,“ doplnil Znášik.

Podujatie začalo písať svoju históriu v roku 2012, keď sa na cyklistických pretekoch pod názvom S vetrom opreteky zúčastnilo niekoľko stoviek cyklistov. Pre problémy sa ďalšie roky neorganizovalo. Tradíciu obnovili v roku 2018, dve trasy v dĺžke 105 a 49 kilometrov vtedy absolvovalo 145 cyklistov z celého Slovenska.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM