Kultúra

Súkromné konzervatórium s novinkou: Pripravilo RETRO muzikál Smoliari, FOTO

Súkromné konzervatórium Dezidera Kardoša (SKDK) v Topoľčanoch pripravilo retro muzikál na motívy rovnomennej hudobnej komédie Smoliari.

Ilustračný obrázok k článku Súkromné konzervatórium s novinkou: Pripravilo RETRO muzikál Smoliari, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V poradí ôsmy celoškolský projekt bude mať premiéru 28. júna (10.00 a 18.00) v Spoločenskom dome Topoľčany.

Divadelný muzikál

Podľa učiteľa herectva na konzervatóriu Jozefa Krasulu sa SKDK venuje tvorbe väčších projektov, do ktorých zapája študentov a pedagógov všetkých odborov – hudobno-dramatického, tanečného, hudobného a speváckeho – už dlhší čas. „Cieľom je nielen naučiť svojich žiakov zvládnuť celý proces vzniku takého náročného diela od úvodného konkurzu, cez náročné čítacie a aranžovacie skúšky až po spoluprácu so živým orchestrom na javisku, ale zároveň aj prispieť k vzniku dobrých vzťahov na celej škole,“ povedal.

Predlohou javiskového naštudovania Smoliarov je rovnomenný hudobný film, ktorý sa dostal do kín pred 44 rokmi.

Prvý československý filmový muzikál vytvoril režisér Dušan Kodaj s pesničkami od Aliho Brezovského. „Pedagógovia konzervatória Radovan Hudec a Miroslav Bakura vycítili, že námet Jozefa Repku zo školského prostredia si zachoval sviežosť a príťažlivosť práve pre stredoškolákov, s ktorými sa stretávali na svojich hodinách. Pôvodné dielo ponechali v jeho retro štýle a vznikol divadelný muzikál, v ktorom sa predstaví viac ako 40 účinkujúcich,“ skonštatoval Krasula.

Prečítajte si tiež

Výnimočné predstavenie

Ťahákom bude nielen živá hudba priamo na javisku, o ktorú sa postaral SKDK Band pod vedením dirigenta, hudobníka a pedagóga školy Mila Suchomela, ale aj úplne nové choreografie, atraktívny svetelný dizajn a herecké výkony. Zaujímavosťou je aj účinkovanie Gréty Švercelovej, bývalej poprednej slovenskej operetnej speváčky a herečky, ktorá je pedagogičkou topoľčianskeho konzervatória. Na výtvarnej stránke inscenácie sa podieľali aj študenti Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Topoľčanoch, ktorí sa stali aj spoluautormi scény a kostýmov.

Na SKDK v Topoľčanoch študuje v súčasnosti 233 študentov vo všetkých odboroch, z toho je viac ako 60 poslucháčov odboru hudobno-dramatické umenie. Škola, ktorá bola prvým súkromným konzervatóriom na Slovensku, si v tomto roku pripomína 28. výročie svojho vzniku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

RETRO muzikál Smoliari
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM