Krimi

SVET O SLOVENSKU: Do basy za dva nože?! V Belfaste áno

Je to neuveriteľné, ale David Olah neurobil nič zlé, len niesol v taške dva nože. V Severnom Írsku je to však zločin a tak sedí za mrežami.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Do basy za dva nože?! V Belfaste áno
Zdroj: TASR

„Iný kraj – iný mrav“ platí všade na svete, ale niektoré paragrafy sa našincom predsa len zdajú byť absurdné. Zatiaľ čo v USA si človek môže kúpiť aj samopal s rovnakou ľahkosťou ako jogurt, v Severnom Írsku je zasa trestné nosiť pri sebe na verejnosti nôž.

Mladý Slovák na to doplatil a momentálne stále čaká vo väzbe na pokračovanie súdneho procesu. O prípade píše portál News Letter.

Nevinný?

"Obvinený 19-ročný Slovák bol zadržaný v oblasti Lower Crescent okolo druhej hodiny rannej,“ opisuje udalosť News Letter. Upresňuje, že mladík sa volá David Olah, žije v južnom Belfaste a nedopustil sa ničoho zlého, iba mal pri sebe dva nože.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Zločinov z nenávisti vo Veľkej Británii rekordne pribúda

"Keď si dal dole batoh, policajti v ňom našli jeden nôž na steaky a ďalší nôž s čiernou rukoväťou.“ To sa mu stalo osudným, pretože ho obvinili z „prechovávania predmetu s čepeľou alebo hrotom na verejnosti.“

Ťažko si predstaviť, ako potom chodia po uliciach dobrí kuchári, ktorí si bežne svoje nože nosia so sebou, alebo inštalatéri, ktorí majú pri sebe skrutkovače a orezávače.

Súd nepresvedčil

Oláhov obhajca sa pred súdom snažil svojho slovenského klienta brániť slovami, že sa nedopustil ničoho iného okrem prechovávania no­žov.

"Polícia sa mylne snaží prisúdiť tomuto incidentu nejaký zákerný motív,“ cituje ho News Letter.

Olah priznal, že nože sú jeho a snažil sa sudcu presvedčiť, že ich potreboval na jedenie. Jeho snaha však bola neúspešná. "Je trochu ťažké uveriť takémuto nevinnému zdôvodneniu, keď boli dve hodiny ráno,“ vyhlásil sudca.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Američania nám vrátili nebezpečného lu­piča

Preto sa priklonil na stranu žalobcu, ktorý v Olahovom prípade videl istú „podobnosť s nedávnym lúpežným prepadnutím.“ Slovák sa snažil dostať z väzby na kauciu, ale aj tú mu súd zamietol z obavy, že by mohol opäť páchať trestný čin a ohroziť verejnosť.

Slovák tak zostáva naďalej vo väzbe a bude čaka na ďalšie súdne pojednávanie 15. septembra. Vo Veľkej Británii sa momentálne stupňujú negatívne nálady voči prisťahovalcom z východnej Európy, medzi ktorých patrí aj David Olah.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM