Aktualizované Katarína Jankeje Rôzne

Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Topoľčanci pyšní

Dobré meno v ďalekých kútoch sveta robia každému mestu okrem iného aj samotní ľudia. Títo dokázali svojím talentom dokázali preraziť a nás to môže len tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Topoľčanci pyšní
Zdroj: Dnes24.sk

A Topoľčany majú takýchto ľudí nemálo. A to aj napríklad v oblasti športu. My sme sa dnes zamerali práve na túto oblasť a vybrali sme rovnú päticu zo športovcov, na ktorých môžeme byť pyšní.

Miroslav Šatan

Najlepší strelec v histórií slovenskej reprezentácie sa narodil v neďalekých Jacovciach. Po mládežníckych začiatkoch v miestnom klube a neskoršom pôsobení v Dukle Trenčín sa v roku 1994 presunul do zámoria. Počas svojej dlhej kariéry vystriedal viaceré známe kluby či už v Amerike alebo v Európe – Buffalo Sabers, New York Islander, Pittsburgh Penguin, Dynamo Moskva. V NHL stihol odohrať neuveriteľných 1050 zápasov a strelil 363 gólov.

Slovensko reprezentoval Šatan už od roku 1994 na Zimných olympijských hrách. Svojimi presnými strelami sa zaslúžil o postupné vzkriesenie hokeja na Slovensku a prestup do A kategórie na Majstrovstvách sveta v 1996. Ako kapitán reprezentácie získal v roku 2002 fantastické zlato zo švédskeho Göteborgu.

Mário Breška

Odchovanec topoľčianskeho futbalu začínal so športom ešte ako 5-ročný. Postupne sa predstavil vo viacerých ligách, v roku 2001 bol vyhlásený ako objav roku. Darilo sa mu aj v nasledujúcom roku, s tímom Matador Púchov vybojoval druhé miesto v Corgoň lige. Ako to už býva, talentovaný Topoľčanec sa presunul za hranice, tri sezóny odohral v tíme gréckeho Panionisu Atény. V roku 2008 si v rámci 1. FC Norimberg zahral v Bundeslige. Posledné roky zostáva verný Grécku, pôsobil v Olympiakos Volou či Asteras Tripolis. V súčasnosti háji farby klubu Diagoras Rhodos.

Ľubomír Višňovský

S hokejom začínal domácom v klube HC Topoľčany. V extralige debutoval v Slovane Bratislava, kde získal aj dva majstrovské tituly. V roku 2000 bol draftovaný klubom Los Angeles Kings v štvrtom kole ako 118. v poradí. Postupne sa však prepracoval na jednu z hlavných opôr mužstva. V sezóne 2004/05 hral za Slovan a získal s ním svoj tretí titul. Na sezónu 2005/06 mal platnú zmluvu s Los Angelesa zaznamenal svoj dovtedy najúspešnejší rok. Neskôr pôsobil aj v kluboch Anaheim Ducks a New York Islanders.

Ľubomír Višňovský reprezentoval Slovensko na desiatich svetových šampionátoch a získal s reprezentáciou všetky tri medaily – striebro v roku 2000, zlato (2002) a bronz (2003). Predstavil sa aj na Zimných OH 1998, 2002 a 2006. Spolu odohral 141 reprezentačných zápasov a dal v nich 18 gólov.

Tereza Mihalíková

Mladučká teniska sa minulý rok postarala o poriadnu senzáciu, keď vďaka svojím skvelým výkonom získala ako prvá Slovenka v historií juniorský titul na Australian Open. Tete mala proti Swanovej vo finále turnaja raketový úvod, keď dvakrát prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 5:0. V druhom dejstve prehrávala 0:3, no potom získala päť gemov v rade a zápas už dotiahla do úspešného konca. V desiatom geme premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal. Topoľčianska rodáčka sa stala prvou Slovenkou, ktorá získala v Melbourne singlový titul. Rok 2015 bol pre Topoľčianku viac než úspešn, o čom svedčí aj zisk tilulu Juniorka roka v známej plaveckej ankete.

Tomáš Klobučník

Plávaniu sa začal 25-ročný talent venovať už v detstve, na podnet svojho dedka, bývalého plavca a vodného pólistu TJ Topoľčany. Po prvých úspechoch prešiel pod vedenie trénera Gabriela Barana, bývalého slovenského triatlonistu v rámci klubu J&T Sportteam Bratislava. Od septembra 2012 žije a trénuje plavec v rakúskom meste Graz so svetovo známym trénerom – Dirk Lange. V roku 2012 reprezentoval Slovensko na letných OH v Londýne. Topoľčanec sa môže pochváliť rôznymi oceneniami, v roku 2009 a 2011 získal titul Plavec roka. Výborne sa mu darilo aj na nedávnych Majstrovstvách Slovenska, viac sa dočítate v článku: Majstrovstvá Slovenska poznajú víťazov: Topoľčanci sa umiestnili na prvých priečkach!

Foto: ilustračné

Topoľčianske talenty, ktoré robia dobré meno mestu
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM