Tekvica je darom, ktorý sme sa konečne naučili naplno využívať + RECEPTY

Mnoho odrôd, farieb a tvarov. Tekvica sa v posledných rokoch stala nielen komerčným halloweenským hitom, ale významne obohatila aj náš jedálniček.

Prokop Slováček
Ilustračný obrázok k článku Tekvica je darom, ktorý sme sa konečne naučili naplno využívať + RECEPTY
Zdroj: TASR

Tekvicový prívarok. To bolo snáď jediné jedlo, ktoré sme si pred pár rokmi dokázali predstaviť uvarené z tekvice. Doba sa však zmenila a dnes už vieme o bielej tekvici, ale hlavne o jej farebných príbuzných oveľa viac.

Celá je zdravá

Dužina obsahuje veľa užitočnej vlákniny a málo sacharidov. Je plná horčíka, draslíka, selénu, sodíka, železa, zinku, fosforu, vitamínu A, karoténov. Nestačí vám to ako dôvod, prečo ju konzumovať?

Obsahuje tiež bielkoviny, vysokokvalitné nenasýtené mastné kyseliny a vraj aj omladzujúcu kyselinu nukleovú. Semienka, ktoré máme tak radi, sú prirodzenou zásobárňou zinku a železa, vápnika, vitamínov skupiny B, niektorých prospešných kyselín.

V podstate celá tekvica je pre človeka prirodzenou protirakovinovou ochranou. A úplne tou najlacnejšou. Tekvica totiž rastie doslova ako burina a v obchodoch aj mimo sezónu nestojí veľa.

Využitie v kuchyni

Niektorí kuchári ju dokážu pridávať doslova do každého receptu. Do polievok, prívarkov, šalátov, nátierok, omeliet, koláčikov, tort, proste všade, kde je to len trošku možné.

Najchutnejšia je zrejme pečená. Nakrájajte ju na kocky, jemne posypte tymiánom, pokvapkajte troškou olivového oleja. A to je všetko! Po desiatich minútach v trúbe ju môžete jesť. Len tak, s chlebom, bulgurom, alebo zemiakmi, posypanú syrom feta, za tepla, ale na druhý deň aj za studena.

Najväčšiu popularitu si vyslúžila skvelá tekvicová polievka, ktorá sa hodí v každom ročnom období. Takto by polievku pripravila foodblogerka Nina Táborská. Skvelú klasiku obohatila o ďalšiu pochúťku. Cviklu v netradičnej úprave. Recepty nájdete pod obrázkom.

Zdroj: nin.sk

RECEPT – Krémová polievka z pečenej tekvice s cviklovými čipsami

Čo budete potrebovať?

  • 1 tekvicu hokkaido
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 tekvica
  • 1 zeler
  • 4 mrkvy
  • kúsok zázvoru (asi veľkosť palca)
  • vňať kučeravého petržlenu
  • 1 cibuľa
  • polovička masla
  • 4 lyžice smotany na varenie
  • červené víno
  • voda
  • 2 stredne veľké cvikle
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • šťava z polovice citróna

Postup – polievka

  • Hokkaido umyjeme, nakrájame, zbavíme semiačok a rozložíme na papier na pečenie na plech. Pridáme k nemu neošúpaný cesnak a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch približne na 25 minút (kým hokkaido nebude mäkké).
  • Zatiaľ si ošúpeme a najemno nakrájame cibuľu, ošúpeme tekvicu, zbavíme ju jadierok a nakrájame na kúsky. Zeler, mrkvu a zázvor rovnako ošúpeme a nakrájame. V hlbokom hrnci roztopíme maslo a speníme na ňom cibuľu. Pridáme tekvicu, zeler, mrkvu a zázvor, poriadne premiešame a podlejeme vínom. Keď sa víno zredukuje, zalejeme zeleninu vodou tak, aby bolo všetko kúsok pod hladinou.
  • Petržlenovú vňať uviažeme potravinárskym špagátom a pridáme do hrnca. Keď je všetka zelenina mäkká, vyberieme vňaťku, do polievky pridáme už ošúpaný cesnak a hokkaido a rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Ak sa nám polievka zdá príliš hustá, môžeme pridať vodu. Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti.
  • Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu, polievku ešte raz prevaríme, odstavíme zo sporáka, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a podávame spolu s cviklovými čipsami.

Postup – cviklové čipsy

  • Cviklové čipsy si môžeme pokojne vyrobiť deň vopred. Ak máme sušičku, nie je to problém, ak sušičku nemáme, čipsy si môžeme vyrobiť jednoducho aj v rúre. Cviklu treba poriadne umyť, ošúpať a nakrájať na veľmi tenké kolieska. Môžeme použiť struhák na uhorky.
  • Takéto krúžky rozložíme na mriežku osolíme, pretočíme na druhú stranu a znova osolíme, najlepšie morskou soľou. Necháme cviklu 30 minút odstáť, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Potom cviklové kolieska potrieme olivovým olejom z každej strany a uložíme na papier na pečenie. Sušíme v rúre približne 35 minút pri 150 stupňoch.
Zdroj: Dnes24.sk