Katarína Jankeje Rôzne

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 3 krásy v okolí Topoľčian, ktoré by bol hriech nezažiť

Región v okolí Topoľčian je bohatý nielen na množstvo architektonických krás, ale aj tých prírodných. Mnohé z nich sú všeobecne známe, ale iným sa takejto slávy až tak nedostalo. Pripravili sme si pre vás trojicu z takýchto miest, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 3 krásy v okolí Topoľčian, ktoré by bol hriech nezažiť
Zdroj: TASR

Samov skok

Opálenú skalu aj s jej úctyhodnou dĺžkou necelých 50 metrov pozná takmer každý turista z nášho regiónu. V lesoch Považského Inovca však nie jedinou. Pri najbližšom výlete skúste pohľadať aj malú jaskyňu s názvom Samov skok. Ak sa sa k nej chcete dostať, je potrebné ísť smerom na východ, vzdialená je necelých 100 metrov. Nájdete ju v skalnej stene, musíte sa však pozerať vyššie, je totiž v niekoľkometrovej výške. Aby ste si ju mohli dôkladne prezrieť budete musieť trochu vyliezť po spomínanej skale. V porovnaní s Opálenou skalou je omnoho menšia, zhruba tri metre.

Kostolík na Sádku

Možno nie až tak známy, no zaručene ho už z diaľky neprehliadnete. Vyníma sa totiž na vrchole kopca Chríb vo východnom okraji Sádku, dnes miestnej časti obce Klátová Nová Ves. Predpokladá sa, že vznikol na mieste staršieho včasnostredovekého hradiska zvaného Čížik. Na záchranu kostolíka vzniklo v júni 2002 občianske združenie Slovakia Incognita, ktoré v roku 2006 podalo žiadosť o grant. Opravu exteriéru, ako aj interiéru pokračuje na niekoľko etáp, v súčasnosti je budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku a je miestom konania pravidelných výročných omší.

Dobrolínske skaly a Dobrolínska jaskyňa

Čertovu pec či spomínanú Opálenú skalu poznáme všetci dobre. Čo tak vybrať sa tentokrát na opačnú stranu, presnejšie do Veľkých Uheriec. V okolí dediny sa nachádza prírodná rezervácia Dobrolínske skaly. Skalný útvar vápencového pôvodu bol vyhlásený za rezerváciu ešte v roku 1980. Pri prechádzaní môžete objaviť veľké množstvo chránených rastlinných druhov. Ak budete mať šťastie a dobrú viditeľnosť, z Dobrolínskych skál je možné vidieť až Oselný vrh. Určite sa oplatí zastaviť sa aj v Dobrolinskej jaskyni. Za prírodnú pamiatku bola vyhlásená v roku 1995. Je 26 metrov dlhá, vo vnútri je možné stretnúť aj jej obyvateľov. Miesto je totiž známe aj výskytom viacerých druhov netopierov.

Môže vás zaujímať:

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Spoznali by ste Celsan či dokonca Hornouc?

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Topoľčanoch, do ktorých by ste mali zavítať

Jedna z najcennejších pamiatok na FOTKÁCH: Pokochajte sa krásnou knižnicou Apponiovcov!

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM