Lucia Lauková Rôzne

TOP zaujímavosti Nitrianskeho kraja: Kde našli kosti mamuta a kde žijú zubry? + KVÍZ

Nitriansky kraj sa môže pochváliť viacerými turistickými lákadlami. Tieto zaujímavosti by ste na potulkách nemali vynechať.

Ilustračný obrázok k článku TOP zaujímavosti Nitrianskeho kraja: Kde našli kosti mamuta a kde žijú zubry? + KVÍZ
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Ladislav Vallach , TASR/Henrich Mišovič

Prekazila vám pandémia dovolenkové plány? Za zážitkami nemusíte chodiť ďaleko. Mnohé turistické zaujímavosti ponúka aj Nitriansky kraj.

Nitriansky kraj svojou rozlohou 6 343,7 km2 zaberá 12,9 % územia Slovenska. Nachádza sa v juhozápadnej časti krajiny.

Na juhu hraničí s Maďarskom, na východe s Banskobystrickým krajom, na severe s Trenčianskym krajom a na západe s Trnavským krajom.

V kraji sa nachádza najjužnejší bod Slovenska, a to v obci Patince, v okrese Komárno (47°43'52'' s. š.).

Pre zaujímavosť, najvyššie položený bod v kraji je Panská Javorina (943 m n. m.), kde sa nachádza aj rozhľadňa.

Významné územia

Na územie Nitrianskeho kraja zasahujú chránené krajinné oblasti Dunajské luhy (okres Komárno), Štiavnické vrchy (okres Levice) a chránená krajinná oblasť Ponitrie (okres Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce).

Z ďalších maloplošných chránených území je to 14 národných prírodných rezervácií, 44 prírodných rezervácií, 19 prírodných pamiatok, 46 chránených areálov a 9 chránených vtáčích území.

Jedným z významných chránených areálov je aj Dropie. Toto jedinečné územie sa nachádza na juhu Slovenska, medzi obcami Kameničná, Zemianska Olča a Čalovec. Žije tu aj najväčší stepný vták – drop fúzatý.

Titulom NAJ sa môže popýšiť aj obec Lovce, v blízkosti ktorej má svoj domov najväčší voľne žijúci živočích na území Slovenska, Zubor lesný.

Prečítajte si tiež

Pár kilometrov od zubrej zvernice sa v okrese Zlaté Moravce nachádza Náročný žrebčín Topoľčianky. Tento rok oslávi 100 rokov od svojho vzniku. Jedine tu sa môžete stretnúť s najznámejším lipicanom na Slovensku. Volá sa Maestoso XIV Timrava (Maestoso X-38) a bol symbolicky darovaný Jej veličenstvu Kráľovnej Alžbete II.

Hrady a zámky

V kraji nájdeme množstvo kultúrno historických pamiatok. Medzi najvýznamnejšie patria Levický hrad, hrad Gýmeš (nad obcou Jelenec), Nitriansky hrad, Oponický hrad, Topoľčiansky hrad, hrad Hrušov (nad obcou Hostie) či Čierny hrad (nad obcou Zlatno).

Históriu kraja pripomínajú aj vzácne nálezy. Jedným z nich je aj nález pozostatkov kostry mamuta v obci Beša, ktoré začiatkom roku 1902 objavili robotníci pracujúci pri kopaní pivnice v dome v strede obce.

„Tento významný nález zohľadnila aj heraldická komisia pri tvorbe obecných symbolov obce Beša – Beša je jedinou obcou na Slovensku, ktorá má v erbe mamutie kly,“ píše sa na stránke Regionálnej rozvojovej agentúry (RRA) Horné Požitavie.

Mohlo by vás zaujímať

Ako na dovolenke

Za návštevu určite stojí aj Nádvorie Európy v Komárne. Ide o unikátny architektonický projekt, vďaka ktorému možno spoznať takmer celú Európu. Nájdete tu napríklad Nemecký dom, kúsok Írska, Grónsko, Island, Rakúsko, Maďarsko, Grécko, Turecko i Francúzsko. Scenériu dotvára i fontána Milénium a celý priestor uzatvára štvorica vstupných brán.

V kraji tiež nájdeme najdlhší riečny zastrešený drevený most v strednej Európe.

Tento unikát sa nachádza v Kolárove. Most je široký 2,25m a dlhý 86 metrov. Vedie ponad Malý Dunaj. Zaujímavý je aj priľahlý plávajúci vodný mlyn, ktorý je technickou pamiatkou.

Myslíte si, že Nitriansky kraj vás už nemôžete ničím prekvapiť? Svoje znalosti si môžete overiť v našom kvíze.

Kliknite SEM: Poznáte turistické zaujímavosti Nitrianskeho kraja? Otestujte sa!

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Najnovšie opatrenia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM