Katarína Jankeje Samospráva

Topoľčanci a daň za psa: Suma je vysoká, mesto nič nerobí!

Otázka daní za psa vzbudí každý rok značnú diskusiu medzi majiteľmi domácich miláčikov, ktorí tvrdia, že za vysoké sumy nič nemajú. Vybrali sme sa preto do ulíc, aby sme zistili ako situáciu vidia Topoľčanci.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčanci a daň za psa: Suma je vysoká, mesto nič nerobí!
Foto: Dávid Hrdý / Zdroj: Dnes24.sk

Pred pár dňami sme vás informovali o všeobecnom záväznom nariadení o miestnych daniach ktoré vstúpilo do platnosti od 1. januára 2015. Výška poplatku za psa sa líši v závislosti od obývaného priestoru. Najvyššiu daň musia uhradiť majitelia psov bývajúci v obytných domoch, najnižšiu naopak tí, čo držia psa v rodinnom dome. Viac o dani za psa sa dočítate v článku: Majitelia psov, zbystrite pozornosť: KOĽKO zaplatíte na daniach v roku 2015?

Množstvo majiteľov domácich miláčikov však netají rozhorčenie nad využitím týchto prostriedkov. Podľa nich mesto robí v tejto situácií minimum. Na druhej strane stoja tí, ktorí psov naopak nemajú a prekážajú im.

Málo výbehu, všade samé zákazy

Veľkým problémom topoľčianskych psičkárov je najmä absencia kvalitného výbehu. „Nikam so svojím psom nemôžem, do Tovarníckeho parku, do parku športovcov, proste všade sú samé zákazy. Nechápem na čo sa využijú prostriedky získané z daní,“ sťažuje sa dôchodca. Situáciu vníma rovnako aj pán Marek: „Mám psa vyše 10 rokov, nepamätám, že by mesto niečo reálne zrealizovalo, nevidím žiadne koše, či obyčajné sáčky. Áno, vybudovali výbeh na Juhu, no na takom priestore vybeháte akurát tak škrečka.“

Suma je privysoká

A ako vnímajú Topoľčanci samotnú výšku daní? „Nie som spokojný so sumou 34 eur. Je vysoká, mesto pre mňa ako majiteľa neurobilo v tejto veci nič,“ vyjadril svoj názor pán Marek. Poplatok za psa sa nepozdáva ani pani Marte, majiteľke drobného jazvečíka: „Mám malý dôchodok, som vdova a sama si hradím stravu či veterinárne poplatky za psa. Ani sáčok pre psie exkrementy som od nikoho nedostala. A to platím ešte tu nehorázne vysokú sumu na dani. Za čo? V čom mi mesto pomohlo?“

Podobne reagovali aj čitatelia portálu na našom facebookovom profile pri uverejnení informácií o daniach za psa na rok 2015. Podľa nich sa sumy iba neustále zvyšujú, nič sa však pre psičkárov nerobí.

O stanovisko sme požiadali vedenie mesta Topoľčany, jeho odpoveď pripravujeme.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM