Katarína Jankeje Šport

Topoľčanec Tomáš (24) piaty na Majstrovstvách sveta: Užil som si to!

Po neúspešnom semifinále na 100 metrov, sa mladý topoľčiansky plavec zaskvel v druhej disciplíne. Tomáš svojim výkonom dosiahol až na piate miesto na Majstrovstvách sveta v Katare.Vytvoril tak nový slovenský rekord.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčanec Tomáš (24) piaty na Majstrovstvách sveta: Užil som si to!
Zdroj: TASR

Topoľčiansky rodák Tomáš Klobučník finišoval v piatkovom finále na Majstrovstvách sveta v krátkom bazéne v Dauhe v disciplíne na 200 metrov prsia na výbornom 5. mieste. Zverenec Dirka Langeho dosiahol čas 2:04,29 minúty a utvoril ním nový slovenský rekord. Doterajšie vlastné maximum z minuloročných ME v dánskom Herningu poslal 24-ročný Slovák do minulosti o 68 stotín sekundy. Zlatú medailu a titul majstra sveta získal Maďar Daniel Gyurta.

Do finále prešiel tesne

Klobučník postúpil do finále ako posledný ôsmy najrýchlejší, keď v dopoludňajších rozplavbách časom 2:05,01 zaostal za národným rekordom o štyri stotiny. Štvornásobný najlepší plavec Slovenska ale vo finále oveľa zrýchlil a dosiahol jeden z jeho najlepších výsledkov v kariére. Pred rokom v Herningu skončil v tejto disciplíne na šiestom mieste, na polovičnej trati bol štvrtý.

Som spokojný

„Finále som si užil. Plávalo sa mi podstatne lepšie ako ráno. Mal som s Dirkom taktiku "All in“, čiže poriadne preteky rozbehnúť. Prvú päťdesiatku som sa snažil držať Brazílčana vedľa mňa. Ten odpadol po 50 metroch a ja som v podstate zrýchlil na 100 percent. Medzičas na stovke bol naozaj rýchly. Bol som na druhom mieste. Vedel som, že posledná 50-ka bude viac ako náročná, ale jedine takáto taktika ma mohla posunúť a niečo zmeniť. Nechcel som skončil ôsmy. Chcel som lepšie umiestnenie a podarilo sa to, hoci posledná 50-ka nebola podľa predstáv. Ale som spokojný," povedal z dejiska šampionátu Klobučník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM