Katarína Jankeje Správy

Topoľčany čelia škodlivým hlodavcom: Mesto nariadilo deratizáciu, dokedy máte čas?

V Topoľčanoch v týchto dňoch prebieha preventívna deratizácia. Dôvodom je zvýšený počet škodlivých hlodavcov, ktoré môžu prenášať choroby. Odmietnutie bude stíhané.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčany čelia škodlivým hlodavcom: Mesto nariadilo deratizáciu, dokedy máte čas?
Zdroj: TASR

V meste sa v jesenných mesiacoch zvýšil výskyt hlodavcov. Informoval o tom Mestský úrad v Topoľčanoch po preskúmaní udaných dôvodov, pričom uviedol, že hrozí nebezpečenstvo možnosti výskytu prenosných chorôb. Radnica preto nariadila preventívnu deratizáciu pre celé územie mesta Topoľčany, ktorá potrvá do 28. novembra 2015.

Deratizáciu iba oprávnené osoby

Deratizácia sa vzťahuje na všetky zariadenia výrobných, obchodných, skladovacích a administratívnych organizácií a prevádzok ako aj súkromných vlastníkov takéhoto majetku, na všetky verejné priestranstvá, skládky odpadov z domácností a priemyslu. Ako aj na povrchové a podzemné kanalizácie podzemných vôd, na zariadenia teplovodných kanálov, na sídliská štátnej, družstevnej a podnikovej bytovej výstavby a na ostatné plochy súkromného sektoru,“ informuje v pokynoch mesto.

Ako sa ďalej uvádza, deratizačné práce musia byť vykonané právnickými a fyzickými osobami majúcimi oprávnenie na DDD (dezinfekcia, dezinsekcia, deratizácia). K ničeniu hlodavcov sa použijú otrávené návnady určené na ich hubenie.

Odmietnutie bude stíhané

Poplatky sú povinní platiť všetci majitelia a správcovia objektov. Akékoľvek závady treba ihneď hlásiť Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Topoľčanoch alebo Obvodnému riaditeľstvu policajného zboru v Topoľčanoch. Odmietnutie deratizačných prác, alebo ich marenie bude stíhané podľa príslušných zákonných ustanovení.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM