Katarína Jankeje Rôzne Rôzne

Topoľčianka Lucia o profesionálnej fitness dráhe: Mám v sebe všetko, čo na to potrebujem!

Je to na neuverenie, no Topoľčianka Lucia Košecká sa za necelý rok dokázala z nuly prebojovať na popredné priečky v známych fitness súťažiach a turnajoch. Prečítajte si, čo mladá športovkyňa na seba prezradila.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianka Lucia o profesionálnej fitness dráhe: Mám v sebe všetko, čo na to potrebujem!
Zdroj: Dnes24.sk

Lucia Košecká patrí k najúspešnejším topoľčianskym športovkyniam vo fitness. My sme sa s ňou porozprávali o jej začiatkoch, ale i o tom, čo všetko musí pre svoj milovaný šport občas podstúpiť.

Kedy ste začali s posilňovaním a fitness?

Do fitka som prvýkrát vstúpila presne 2. januára 2015, takže intenzívne sa cvičeniu venujem len necelý rok (smiech). Dovtedy som sa príležitostne, asi ako hociktorý iný človek, venovala len behaniu, tenisu a isté obdobie aj joge.

Aký bol dôvod?

V prvom rade som chcela zmeniť môj životný štýl, čiže nielen postavu, ale tiež stravovanie a hlavne myslenie. V tomto športe totiž jedno nadväzuje na druhé. Po roku strávenom v Taliansku, kde som sa slušne vypapala, som nebola spokojná so svojim telom a dá sa povedať, že som nebola spokojná ani so svojim životom, takže celkovo som sa stále hľadala.

Ako prebiehali vaše začiatky?

Hneď od začiatku som vedela, že budem mať súťažné a trénerské ambície, takže mi bolo jasné, že sa toho budem musieť veľa učiť pod odborným vedením. Prví dvaja tréneri behom mesiaca neprešli, nakoľko sa im zdali moje vízie a ciele priveľké (smiech). Do tretice mi prišiel do cesty človek, ktorý sa mi odovzdal úplne celý, ako odborne, tak aj ľudsky, a ktorého sny sú možno ešte väčšie ako tie moje. Za všetky doterajšie úspechy vďačím práve jemu.

Po akom čase ste sa rozhodli nastúpiť na profesionálnu drá­hu?

Hneď ako som pochopila, že mám v sebe všetko, čo na to potrebujem. Vôľu, odhodlanie, vnútornú silu, vytrvalosť, genetické predispozície, ale hlavne lásku k tomuto športu, bez ktorej by všetky predošlé slovíčka strácali svoj význam.

V ktorom topoľčianskom klube pôsobíte?

Pôsobím v Impulz Fitness Topoľčany, kde sa okrem vlastných tréningov venujem aj práci s klientmi, ktorých trénujem a kde som zatiaľ spokojná a šťastná a to najmä vďaka rodinnej atmosfére, ktorá tam panuje a tiež maximálnej podpore, ktorú zo strany klubu dostávam, za čo im aj veľmi pekne ďakujem.

Ako vyzerá váš tréning, koľko času zaberie?

Záleží od fázy, v ktorej sa nachádzam. Momentálne som v ďalšej objemovej príprave, to znamená, že je to skôr silový tréning, ktorý si veľmi užívam, nakoľko sa mi opäť vracia sila, skúšam a hľadám nové veci, tréning je pohodovejší a trvá max. 90 minút. V predsúťažnej fáze – rysovačke, kde je už zaradené aj kardio, môže tréning trvať aj 2,5 hodiny.

Čo vám najviac chýba, ak máte pred závodom upravený jedálniček?

Musím sa priznať, že môj jedálniček je upravený celý rok, akurát sa priebežne mení podľa potreby, čiže jedlo si každý večer vážim a pripravujem na nasledujúci deň a prakticky sa všade pohybujem s krabičkami (smiech). Čo mi však chýba v podstate stále, je akákoľvek sladkosť.

Ako vlastne vyzerá jedálniček pred závodmi, líši sa nejak?

Pred súťažami býva veľmi monotónny a nemá veľa spoločného so zdravou stravou, takže by som ho ani nikdy neposúvala bežnému klientovi. Mäso, zelenina, vaječné bielka, max. trocha ryže a zase mäso, zelenina. Najprv solíte, potom nesolíte a rovnako tak skáče prísun sacharidov. Býva to vtipné a spolu s tým aj moje nálady, ale o tom to celé je.

V akej kategórii súťažíte?

Mám za sebou dve súťažné obdobia v kategórii Bikiny Fitness, avšak na jar 2016 už vystúpim na pódium v kategórii Bodyfitness, kde súťažia svalovo viac disponované dievčatá, či ženy, a ja sa na tento prestup neskutočne teším.

Pochváľte sa trošku vlastnými úspechmi…

Moja prvá a jediná súťaž v jarnej sezóne 2015 boli Majstrovstvá SR, odkiaľ som sa vrátila ako 2. vicemajsterka. Jesenná sezóna mi priniesla finále a teda 5. miesto na prestížnej medzinárodnej súťaži v Prahe Olympia Amateur Europe a 4. miesto na Mozolani Cup 2015 v Žiline. Verím tomu, že nadchádzajúca sezóna bude ešte úspešnejšia.

Na ktorý z nich ste zvlášť hrdá?

Určite 5. miesto na Olympia Amateur Europe v Prahe, kde som sa mohla postaviť vedľa úspešných bikinárok z viacerých krajín. Ten pocit je neopísateľný! Nikdy ale nezabudnem ani na svoju prvú súťaž na M-SR, kde som získala bronz, lebo práve táto bola pre mňa záplavou množstva pozitívnych emócií a mnohé som vďaka nej pochopila.

A čo rodina, kamaráti? Majú pochopenie pre tento šport?

Mám veľmi úzky okruh blízkych priateľov a rodiny, ktorí stáli pri mne aj v časoch, keď som nežila práve príkladný a usporiadaný život, takže o to viac stoja pri mne práve teraz a mám od nich plnú podporu. Veľmi si ich za to všetkých vážim.

Aké máte koníčky, ak vám zvýši voľný čas?

Mojim koníčkom je moja práca, ktorej s priateľom venujeme väčšinu nášho času. Takže ak nám vôbec nejaký zvýši, venujeme ho predovšetkým sebe a hlavne našim rodinám.

Môže vás zaujímať:

Výborný úspech pre fitnesky: TIETO sexi ženy urobili skvelé meno nášmu mestu!

Foto: Lucia Košecká

Topoľčianka Lucia Košecká dosahuje skvelé úspechy
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM