Kultúra

Topoľčianske hody pod zemou: Bohatý program prinesie aj Nástupište 1-12

Milujete kultúru a tešíte sa na veľké Topoľčianske hody? Práve pre vás pripravili svoje spestrenie aj organizátori z Nástupišta 1-12.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianske hody pod zemou: Bohatý program prinesie aj Nástupište 1-12
Zdroj: Dnes24.sk

Čo všetko si pre záujemcov pripravili v multimediálnom priestore pre súčasnú kultúru? V piatok 10. augusta to tam bude žiť. “V piatok sa bude v Topoľčanoch hodovať nielen na námestí, ale aj pod ním. Na výber je hneď niekoľko plnokrvných podujatí počas celého večera,“ informujú organizátori.

Umenie detskými očami

O 17:00 otvárajú svoju vernisáž deti, ktoré počas leta vytvárali diela v letných tvorivých dielňach pod vedením Márie Halmovej. Deti sa na každom stretnutí zoznamovali s niektorým z umeleckých smerov ako feminizmus, kinetické umenie alebo konceptualizmus. Vo svojich dielach ich uchopili svojským, nezaťaženým spôsobom .

Tajomný skript

O 18:00 celý priestor rozozvučí a ožiari site-specific inštalácia dvojice Tkáčiková – Čarnoký s názvom The Secret. Priamo na mieste vytvorí Samuel Čarnoký digitalizované písmo, inšpirované tajným skriptom Evy Tkáčikovej, ktorý používala vo svojej tvorbe v minulosti. O hudobný sprievod sa postará skvelý slovenský lutnista Michal Hottmar. Podchod sa tak na moment stane miestom, kde sa stretáva spirituálna filozovia s duchovnými odkazmi v podobe sakrálnych symbolov, za vznešených zvukov starobylého hudobného nástroja. Myšlienky, ktoré vyplávajú na povrch, však budú výsostne aktuálne.

 

Pamätáte sa na zajace?

Talentovaný ilustrátor Rado Repický v roku 2013 namaľoval vonkajšiu stenu vstupu do podchodu a odvtedy ju zdobili komiksové zajace. Medzitým sa stihol zaradiť medzi svetovú ilustrátorskú špičku a do Topoľčian teraz prichádza opäť, aby vytvoril nové dielo. Stenu oficiálne odhalíme o 18:40.  

Tri telá – tri znaky – tri svety

Večer okorení tanečné predstavenie Hĺbka vzdialenosti od umeleckého zoskupenia Roberty Štěpánkovej, Terezy Leopold Vejsadovej a Lukáša Leopolda s hudobným sprievodom Matthieua Legrosa. Hĺbka vzdialenosti odzrkadľuje prekrývajúce sa vrstvy priestoru, v ktorom sme spolu s ostatnými, a v ktorom zároveň zostávame v izolácii našej vlastnej individuality. Choreografia je založená na stretnutiach troch ľudí, ktoré sú totožné a opakovateľné iba zdanlivo. Tanec a pohyb je v skutočnosti hľadaním ich vlastného charakteristického stavu bytia.

Program: Nástupište 1–12 piatok, 10. august

  • 17:00 Vernisáž detských letných tvorivých dielní
  • Výstup workshopov počas leta pre deti
  • 18:00 Samo Čarnoký + Eva Tkačiková: The Secret
  • Site-specific typografická inštalácia
  • 18:40 Rado Repický
  • Prezentácia novej nástennej site-specific maľby
  • 19:00 The depth of distance / Hĺbka vzdialenosti
  • Tanečné predstavenie
  
Zdroj: Nástupište 1-12
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM