Katarína Jankeje Rôzne

Topoľčiansky gynekológ Milan Trizma: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Čo ženy najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u známeho lekára z Topoľčian, Milana Trizmu. Okrem najčastejšie kladených otázok nám však pripojil aj niekoľko základných rád.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčiansky gynekológ Milan Trizma: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Gynekológ Milan Trizma je pre ženy z Topoľčian a okolia dobre známy. Problémy, s ktorými sa na neho ženy obracajú, sú rôzne. Niektoré sa v určitom období veku vyskytujú častejšie iné zriedkavejšie. Toto je ale pätica tých, s ktorými pacientky vyhľadajú odbornú pomoc najčastejšie.

Zápaly pošvy, vonkajších rodidiel

V dnešnej dobe sú rozhodne najčastejším problémom. Typickými prejavmi takýchto zápalov sú výtoky rôznej intenzity, farby či zápachu. Navyše je bežné svrbenie, pálenie či štípanie, prípadne i začervenanie vonkajších rodidiel. Pochopiteľne, ide tu o evidentný diskomfort nielen v bežnom, ale i v intímnom živote. Príčinou býva obyčajne prenos pohlavným stykom, hygienické chyby, vrátane prílišnej starostlivosti nevhodnými intímnymi prípravkami. Za zápalmi môže byť však aj kúpanie v termálnych bazénoch, opakovaná antibiotická liečba, poruchy imunity, ale i nedoliečenie predošlého zápalu a reinfekcia partnerom.

Pri zápaloch sa využíva lokálna liečba vaginálnymi tabletami, no niekedy je potrebné použiť aj tzv. perorálnu liečbu podľa pôvodcu ochorenia. Dôležité je pre pacientku prísť včas a „dotiahnuť“ liečbu pri dodržiavaní istých zásad. Toto však už lekár nemôže nijako ovplyvniť.

Nepravidelnosti menštruačného cyklu

Ide o poruchy sily a frekvencie krvácania v závislosti od veku pacientky. Mladšie ročníky riešia predovšetkým vynechávanie menštruácie od niekoľkodňových výpadkov až po niekoľkomesačné. Veľmi časté sú silnejšie menštruácie u zrelších žien, niekedy až s veľmi intenzívnym krvácaním. Príčiny môžu byť funkčné, hormonálne a aj anatomické, od banálnych zápalov, cez rôzne ranky na krčku maternice, polypy, cysty vaječníkov až po závažné onkologické stavy. Pri liečbe zvažujeme vždy vek pacientky, očakávania od poskytnutej liečby a benefity pre samotnú pacientku (hormonálne úpravy, operačné doriešenia stavov).

Bolesti v podbrušku

Môže ísť o bolesti spôsobené gynekologickými zápalmi, cystami, zrastami po operáciách, endometriózou, ale i bolesťami iného, negynekologického, pôvodu. Sú to napríklad zápaly močového systému, teda močovej rúry či mechúra, nepríjemné sú tiež komplikácie zažívacieho traktu, ako zápal slepého čreva. Ťažkosti v krížovej oblasti chrbtice zase dokážu dokonale imitovať gynekologické bolesti.

Treba zdôrazniť nutnosť dôkladného gynekologického vyšetrenia, sonografia je v tomto prípade nevyhnutnosťou. Niekedy je potrebné až laparoskopické dodiferencovanie nálezu v oblasti malej panvy, aby sme mohli použiť dôslednú a efektívnu liečbu pacientky.

Antikoncepcia

Na ambulanciu často prichádzajú ženy po radu na predpísanie vhodnej antikoncepcie. Na trhu je dnes nepreberné množstvo prípravkov s jemnými nuansami v účinkoch, takže antikoncepcia sa dá doslova „namodelovať“ na každú ženu zvlášť. Niekto ju žiada vyslovene pre antikoncepčný účinok, iné pacientky zase na úpravu cyklu, či ako riešenie problematickej pleti. I keď treba podotknúť, reakcie žien na hormonálne preparáty môžu byť nevyspytateľné. Vhodné antikoncepcia nemusí byť vždy spájané s tabletkou. Výber je na pacientke, ale vždy po poučení a dohode s lekárom.

Klimaktérium

Staršie ženy, alebo lepšie povedané „veľké dievčatá od určitého veku“ trápia príznaky klimakterického syndrómu, ako nadmerné potenie, návaly tepla, búšenie srdca či závrate. Vhodné nastavenie hormonálnej substitúcie, čiže dočasné doplnenie chýbajúcich hormónov, môže tieto príznaky do značnej miery obmedziť a výrazne uľahčiť. Hlavne ženám v produktívnom veku pomáha prekonať toto obdobie bez väčších ťažkostí. Neskôr sa zmenou životosprávy a vhodnými výživovými doplnkami môžu vyhnúť komplikáciám, ktoré znížená hladina hormónov v klimaktériu prináša.

Preventívna prehliadka je základ

V gynekológií zvlášť platí, že prevenciou a zodpovednosťou k svojmu zdraviu sa môžu pacientky mnohým problémom vyhnúť. Preventívne prehliadky a včasná návšteva gynekológa je predpokladom na minimalizáciu vzniku vážnych a nepríjemných ochorení. „U mladších žien by malo byť v popredí predovšetkým tzv. fertilné zdravie, čiže predchádzanie komplikáciám, ktoré môžu obmedziť ich plodnosť. U staršej generácie by som rád zdôraznil hlavne preventívne opatrenia pred onkologickými ochoreniami,“ upozorňuje topoľčiansky gynekológ.

"Idú prázdniny, čas letných dovoleniek. Dámy, nenechajte si ich pokaziť nejakým banálnym ženským problémom, ktorý môžete vyriešiť návštevou gynekológa, prípadne pár tabletkami v toaletnej taštičke na cestu,“ dodáva na záver Trizma.

Čítajte celý rozhovor s gynekológom Milanom Trizmom.

Mohlo by vás zaujímať:

Mamičky hodnotili pôrodnice a takto to dopadlo: Pozrite, ako skončila tá v Topoľčanoch!

Foto: Juraj Štreicher

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM