Katarína Jankeje Od Vás

Trápenie malej Evelin (5) pokračuje: Lekári nevedia určiť diagnózu, dievčatko potrebuje pomoc

Evelin je 5-ročné dievčatko, ktoré by sa najradšej celý deň hralo, tak isto ako všetci jej rovesníci. No choroba, ktorú nevedia odhaliť ani lekári, malej bojovníčke bráni tešiť sa zo života. Na liečbu nemá rodina prostriedky.

Ilustračný obrázok k článku Trápenie malej Evelin (5) pokračuje: Lekári nevedia určiť diagnózu, dievčatko potrebuje pomoc
Zdroj: Dnes24.sk

Osud sa so životmi niektorých ľudí nemazná. Smutným príkladom ťažkého životného údelu je malá Evelin z neďalekých Ostratíc. Spolu so svojou mamou už viac ako päť rokov bojujú o vyriešenie či zlepšenie zdravotného stavu.

Náročný pôrod

„Pred šiestimi rokmi sme s manželom čakali vytúžené dieťa. Tehotenstvo prebiehalo v poriadku, dieťatko bolo veľké, preto som bola pre každý prípad pri pôrode pripravovaná aj na sekciu, ale lekárka sa rozhodla pre klasický spôsob. Keďže bábätko sa nemohlo dostať na svet, „pomohli“ mu pôrodným zvonom a keďže sme už obe – ja aj Evelinka – bojovali o prežitie, brucho tlačili aj sestričky, čo malo za následok poškodenie dieťatka,“ povedala nám mamička dievčatka Lívia.

Nevedia určiť diagnózu

Žiaľ, ťažký pôrod zanechal dôsledky. Evelin nefungoval sací reflex, dieťa sa ťažko hýbalo, malo dolámané obe kľúčne kostičky, nálezy komôr na srdiečku, a ďalšie komplikácie pribúdali. „Do 5. mesiaca vzhľadom na veľkú potivosť sme žili v tom, že má cystickú fibrózu. Tú však vyšetrenia v Bystrici vylúčili a tak začali lekári hľadať ďalšie diagnózy, ale neúspešne.“ Evelinka mala obrovské problémy s pohybom, nedokázala dvíhať ani hlavičku. Podľa slov pani Lívie s dcérkou skúšali aj nemožné. „Cvičili sme Vojtovku, chodili po množstve vyšetrení po celej republike, po rehabilitáciách, lekárka určila neidentifikovanú detskú mozgovú obrnu, ktorú však ďalšie vyšetrenia ani špeciálne testy v Nemecku nepotvrdili.“

Manželstvo stroskotalo

Ako nám mladá mamička povedala, manželstvo stroskotalo. „Vo veku 1,5 roka Evelinky sme sa s manželom rozviedli a na všetko som ostala sama. Pomáhali mi moji rodičia a krátky čas občas aj exsvokrovci.“ Evelinka má v súčasnej dobe už 5 a pol roka, začala samostatne chodiť po rovnom teréne, pri prekážkach však potrebuje oporu niekoho, nerozpráva. „Je stále plienkovaná, ďalej chodíme po vyšetreniach, lebo lekári ešte neupresnili jej diagnózu a kde nie je presná diagnóza, nie je ani špecifikovaná liečba.“ Dievčatku pomohol ešte v roku 2013 pracovník topoľčianskej nemocnice Miloš Matušík, charitatívnou akciou sa podarilo vyzbierať slušnú sumu.

Štyrikrát absolvovala nákladné rehabilitácie v Piešťanoch, ktoré jej pomohli, na ďalšie však nie sú financie. „Som na predlženej materskej dovolenke do 6 rokov,nemôžem sa zamestnať. Evelinka bude mať 7. januára 6 rokov a ja neviem, ako budeme ďalej.“

Všetky podrobné informácie, ako prispieť malej bojovníčke na náročnú liečbu nájdete na odkaze s výzvou, ako na špeciálnej stránke na podporu Evelin.

Foto: Lívia Radová Blinová

Bojovníčka Evelin prosí o pomoc
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM