Tlačové správy

Trápi vás psoriáza? Buďte opäť vo svojej koži s inovatívnou liečbou!

Psoriáza je chronické zápalové ochorenie celého tela. Ide o imunitne podmienené ochorenie, pri ktorom sa imunitný systém obráti proti vlastnému organizmu.

Ilustračný obrázok k článku Trápi vás psoriáza? Buďte opäť vo svojej koži s inovatívnou liečbou!
Zdroj: AbbVie

Zdravý človek si nevie predstaviť tie nepríjemné situácie, keď sa ti namiesto do očí ľudia pozerajú na ruky alebo do vlasov, kde sa psoriáza schováva. Červené fľaky po tvári a hlave, okolo očí, na čele, na tele. Akoby schválne tam, kde to je veľmi nápadné a viditeľné. Na kúpalisko sa veľmi neodvážiš, o fitku ani nehovorím. Keď v banke podpisujem doklad, pracovníčka sa podvedome na kolieskach stoličky odsunie o meter dozadu. Určite si myslí, že je to infekčné,“ opisuje život s psoriázou Monika.

Psoriáza sa viditeľné prejavuje predovšetkým na koži. „Typickým prejavom je ostro ohraničené zapálené červené ložisko vo veľkosti kvapky alebo mince, ale môžu to byť aj mapovité rozsiahle plochy pokryté suchými striebristými šupinami. Postihnuté sú hlavne oblasti lakťov, kolien, krížová oblasť, bedrá a vlasatá časť hlavy. Môže ale postihovať aj nechty a kĺby,“ hovorí MUDr. Tomáš Kampe, MPH, dermatovenerológ a primár Kliniky dermatovenerológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.

Nie je to zďaleka len estetický problém, alebo “len” problém kože

Psoriáza je dedičné ochorenie, a tak, ak ňou trpí jeden či obaja rodičia, môže sa vyskytnúť aj u ich detí. Tak sa z nej stáva problém celej rodiny. Či už rodičia psoriázu poznali na vlastnej koži, alebo nie, boj s ňou nie je len o mastičkách. Pacienti s týmto ochorením sa často cítia úzkostne, depresívne a sú stigmatizovaní, čo ich môže vylučovať zo spoločenského života. To následne ešte viac zhoršuje psychologické a emocionálne dosahy ochorenia.

Psychická záťaž psoriázy je podľa odborníkov porovnateľná so záťažou spôsobenou inými chronickými chorobami, ako sú rakovina, srdcové choroby, cukrovka a depresia.

Keďže ide o chronické ochorenie, prvým krokom smerom k liečbe je prijať ho. Inak si s tým poradí dospelý, inak deti. Malé dieťa si šupinky na koži zo začiatku nemusí ani všimnúť. Horšie to už môže zvládať teenager, ktorý sa snaží zapadnúť do partie. Obdobie puberty je náročné už i tak a psoriáza to mladým ľuďom rozhodne neuľahčuje. Práve deti v teenagerskom veku bývajú k sebe veľmi kritické, prehnane sa sledujú a na vzhľade im záleží až príliš. Pocity hanby, viny, či menejcennosti sú pri psoriáze rovnako časté ako červené ložiská na koži. Vylúčenie z kolektívu, diskriminácia, ponižovanie, ba dokonca šikana. K tomu všetkému môže viesť psoriáza. Ani z ďaleko ju teda nemožno poňať ako čisto kozmetický kožný problém. Zasahuje oveľa hlbšie ako do kože a môže mať fatálne následky.

Pevné rodinné väzby a stabilné zázemie sú pre pacientov veľmi prospešné. Dá sa povedať, že psoriázu je potrebné liečiť nielen zvonku, ale i zvnútra. Otvorene hovoriť o pocitoch a spoločne hľadať riešenia.

Náročné obdobia a životné skúšky kvôli psoriáze prežila aj pacientka Zuzana: „So psoriázou som bojovala od 3 rokov, takže mne osobne zasahovala do života vo všetkých jeho sférach a etapách. Ako dieťa som sa stretávala s nepríjemnými pohľadmi a komentármi, ktoré zraňovali moje už aj tak nízke sebavedomie. Kvôli každoročne sa opakujúcim hospitalizáciám a kúpeľným pobytom, ktoré trvali od 4 do 8 týždňov, som bola v detstve často odlúčená od rodiny a kamarátov. Prvýkrát som bola hospitalizovaná už ako 5-ročná. Do dospelosti som absolvovala pobyt v nemocnici viac ako 25-krát a 36-krát kúpeľnú starostlivosť.

Ako sa na Slovensku (ne)liečime

Podľa odhadov na Slovensku psoriázou trpí približne 200 000 ľudí, ale kožného lekára pravidelne navštevuje iba 64 000 pacientov s touto diagnózou. Až 65 % z nich má iba miernu formu psoriázy, 25 % stredne ťažkú a 10 % ťažkú formu tohto ochorenia s najzávažnejšími príznakmi.

Štatistiky ukazujú ale aj iný, závažnejší fakt. Približne dve tretiny chorých sa na Slovensku neliečia správne, čo má za následok zhoršovanie ich zdravotného stavu, pričom dnes už existuje moderná liečba, vďaka ktorej môžu prežiť kvalitný život takmer bez obmedzení a viditeľných známok psoriázy na koži.

Hoci sa psoriáza nedá úplne vyliečiť, dá sa ošetriť tak, aby jej prejavy vymizli. Ľahšie formy psoriázy sa liečia masťami, fototerapiou a kúpeľnou liečbou. Stredne ťažká až ťažká psoriáza, kedy má pacient postihnutých viac ako 10 % povrchu tela, sa má správne liečiť systémovou liečbou. Na Slovensku je z verejného zdravotného poistenia hradený liečebný postup od tabletkovej formy až po injekčnú biologickú liečbu.

Medzi najnovšie výsledky biomedicínskych vied patrí biologická liečba. „Pri psoriáze dochádza k narušenej obnove buniek kože. Bunky kože sa sedemkrát rýchlejšie množia, ale nedozrievajú tak, ako u zdravého človeka. Je to preto, lebo v koži sa tvorí priveľa prozápalových bielkovín, ktoré spúšťajú a udržiavajú zápalový proces. Biologická liečba funguje tak, že sa na tieto bielkoviny naviaže a blokuje ich aktivitu. To znamená, že zápal sa zastaví a kožné bunky sa prestanú abnormálne rýchlo obmieňať,“ hovorí prof. MUDr. Juraj Péč, CSc., dermatovenerológ a prednosta Dermatovenero­logickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine.

Biologická liečba psoriázy na Slovensku

Podľa štatistiky je na Slovensku približne 20 000 pacientov, ktorí majú strednú alebo ťažkú formu psoriázy a sú vhodnými adeptami na biologickú liečbu. Napriek tomu sa ňou lieči zatiaľ iba 2 500 Slovákov. Od minulého roka je táto liečba pre pacientov oveľa prístupnejšia. Donedávna ju totiž mohli predpisovať iba špecializovaní kožní lekári z desiatich dermatovenero­logických pracovísk na Slovensku. V súčasnosti biologickú liečbu môže pacientovi predpísať už každý dermatovenerológ. Biologická liečba sa môže začať u pacientov, u ktorých neúčinkovala systémová tabletková liečba, alebo ju pacienti netolerovali. Podáva sa injekčne – podkožne, jej podávanie je jednoduché a pohodlné pre lekára aj pacienta, zvládnu to dospelí pacienti každej vekovej kategórie.

Žiaľ, mnohí lekári stále siahajú len po konvenčnej liečbe, a preto je dobré, aby sa pacient sám usiloval získať prístup k modernejšej liečbe.

Zoznam odborníkov, s ktorými môže konzultovať možnosti svojej liečby, či návod, ako sa pripraviť na stretnutie s lekárom, nájdete na www.derma.sk.

Najmä príprava na rozhovor s dermatológom je dôležitá. Vďaka nej sa totiž ošetrujúci lekár dozvie všetky potrebné informácie k nasadeniu čo najefektívnejšej liečby. Psoriáza je cesta. Každý z nás na tej ceste môže ísť svojím smerom, hľadať liečbu, ktorá bude vyhovovať práve jemu, no najdôležitejšie je, aby na konci tej cesty bola vytúžená čistá pokožka.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: rodinka.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM