Rôzne

Tribečská orlica sa vybrala na dlhý let: Jej príbeh sa skončil v Srbsku

Mláďa orla kráľovského okrúžkovali v lete minulého roka v pohorí Tribeč. Koncom roka našli vzácneho dravca v Srbsku. Tam sa začal boj o jeho život.

Ilustračný obrázok k článku Tribečská orlica sa vybrala na dlhý let: Jej príbeh sa skončil v Srbsku
3
Galéria

Orol kráľovský patrí medzi najvýznamnejšie druhy vtákov hniezdiacich na našom území. „Práve pre tento druh bolo vyhlásené Chránené vtáčie územie Tribeč, kde je hlavným kritériovým druhom, popri ďalších jedenástich druhoch vtákov,“ pripomína CHKO Ponitrie.

Vlani našli v hniezdach na Ponitrí 19 mláďat, pričom všetky okrúžkovali. Vďaka krúžku na nohe sa dozvedeli ochranári aj o mladej orlici, ktorá po vyletený z hniezda zamierila do Srbska.

Našli ho poľovníci

„Orol kráľovský, ktorého sme okrúžkovali ako jedno z dvoch mláďat 6. 6. 2020 na jednom z hniezd v pohorí Tribeč, bol nájdený 30. 12. 2020 v Srbsku,“ prezradili ochranári. O náleze dravca písal Pokrajinský ústav na ochranu prírody.

Vyčerpaného orla kráľovského našli v decembri 2020 na poliach medzi osadami Prigrevica a Stapar. Objaviť ho mali poľovníci. Ochranári ho previezli do Útulku ZOO v Palići. „Pre dôvodné podozrenie, že išlo o otravu, bola orlovi poskytnutá vhodná terapia a potom bol umiestnený do voliéry,“ uvádza Pokrajinský ústav na ochranu prírody.

Nebola to otrava

Na druhý deň, 31. decembra 2020, všetko naznačovalo tomu, že orlica je z najhoršieho vonku. Opak bol však pravdou.

„Dodatočne sme dostali správu, že následný RTG orla dokázal prítomnosť brokov, takže sa zrejme nejednalo o otravu, ale postrieľanie,“ oznámili ochranári z CHKO Ponitrie.

Zdrvujúca správa o nájdenom orlovi z Tribeča prišla začiatkom februára. „Orol kráľovský sa už na Slovensko nevráti. Uhynul následkom otravy olovom, pravdepodobne vplyvom početných strelných poranení brokmi. Je neuveriteľné, že sa ešte aj v súčasnosti nájdu nezodpovední poľovníci, ktorí strieľajú po vzácnych dravcoch, akými sú orly,“ konštatujú ochranári.

V Srbsku je navyše orol kráľovský jedným z najvzácnejších a najohrozenejších druhov vtákov . V krajine majú podľa ochranárov iba tri známe hniezdiace páry.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Záchrana orla kráľovského z Tribeča v Srbsku
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM