Rôzne Kultúra

Tribečské múzeum pripravilo zaujímavú novinku: Školákom približuje Poklady Zeme

Priblížiť svet nerastov a hornín a rozšíriť poznatky z oblasti anorganických surovín je cieľom edukačného podujatia Poklady Zeme, ktoré sprístupnilo vo svojich priestoroch Tribečské múzeum v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Tribečské múzeum pripravilo zaujímavú novinku: Školákom približuje Poklady Zeme
Zdroj: TASR

Prezentačné podujatie, v ktorom sa kombinujú prvky zábavy a hry, je svojím zameraním adresované deťom materských a žiakom základných škôl.

Lahodia oku

Prostredníctvom mineralogickej a petrologickej zbierky Tribečského múzea získajú deti informácie o dôležitých rudných mineráloch, z ktorých sa v hutách získavajú kovy. „Výstava poukazuje i na nerudné suroviny, ktoré majú rozsiahle využitie v rôznych priemyselných odvetviach. Spomedzi prezentovaných nerastov pútajú pozornosť aj minerály lahodiace oku, najmä estetické variety kremeňa, ako sú ametyst, citrín, ruženín, opály, acháty,“ informovala Božena Petrášová, geologička múzea.

Súčasťou podujatia je tvorivá časť spestrená rôznorodými aktivitami. Najmenší návštevníci zdokonalia svoje zručnosti hravou formou prostredníctvom modelovacej hliny a plastelíny pri modelovaní nerastov a hornín. Na pripravených maľovankách môžu verne zobraziť farebný svet nerastnej ríše.

Nechýbajú spoločenské hry

„Náročnejšie tvorivé úlohy sú pripravené pre návštevníkov už s istým stupňom vedomostí. Okrem modelovania a kreslenia sú pre záujemcov pripravené rôzne spoločenské hry, ktoré tvoria hádanky z neživej prírody, rôzne typy poznávačiek, puzzle minerálov a hornín, poučné pexeso, testy a tajničky,“ povedala Petrášová. Základné informácie o nerastných surovinách a ich využití im poskytne aj riešenie rozličných pracovných listov, krížoviek a osemsmeroviek.

Kreatívne zadanie predstavuje aj tvorba papierových príveskov a magnetiek v tvare drahých kameňov. Farebné obrázky minerálov zobrazujúce stupnicu tvrdosti spojenú s využitím jednotlivých minerálov dotvárajú celkovú atmosféru dielne. Edukačné podujatie s tvorivou dielňou potrvá do 27. októbra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM