Rastislav Búgel Kultúra

Tribečské múzeum s novinkou: Prináša pravdivý obraz o živote Vikingov

Priniesť pravdivý obraz o Vikingoch sa rozhodlo Tribečské múzeum v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Tribečské múzeum s novinkou:  Prináša pravdivý obraz o živote Vikingov
Zdroj: TASR

Pripravilo prezentačné podujatie s tvorivou dielňou Vikingovia – dobyvatelia či objavitelia?, ktoré je určené najmä pre školskú mládež. „Pútavé rozprávanie, doplnené rôznymi exponátmi a ilustračným materiálom, prinesie žiakom veľa informácií o každodennom živote Vikingov, ich stravovaní, viere i bojových ťaženiach,“ informovala riaditeľka múzea Blažena Šmotláková.

Pripravená je aj autentická ukážka tkania ozdobných stúh, repliky originálnych vikingských predmetov, ako sú zbrane, zbroj, domáce nástroje alebo odev. Prezentačnú časť podujatia dopĺňajú rôzne tvorivé aktivity. Deti si môžu vyrobiť vlastnú vikingskú loď alebo štít, prepísať si svoje meno alebo iné slová do futharku – vikingskej abecedy, vyplniť tajničku, vedomostný kvíz či omaľovánky. Malých nádejných moreplavcov čaká aj spoločenská hra Objav nový svet. Podujatie potrvá do 3. marca tohto roka.

Vikingovia, niekdajší obyvatelia dnešného Švédska, Nórska a Dánska, zanechali v Európe výraznú stopu, ktorá sa v mnohých oblastiach ťahá dodnes. Boli to výborní bojovníci, skúsení obchodníci a remeselníci, ale aj milovníci legiend a príbehov, statoční moreplavci, objavitelia. „Po Vikingoch nám zostalo množstvo archeologických nálezov, mytológia, piesne a ságy. Niektoré slová z ich jazyka sa dodnes používajú v bežnej reči. Na druhej strane sa však o nich šíri aj veľa poloprávd, ba až čistých nezmyslov,“ skonštatovala Šmotláková. Dlhodobo prezentované predstavy zobrazujú Vikingov ako telesne mohutných, nemilosrdných, hrubých, krvilačných barbarov s dlhými bradami, v rohatých prilbách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM