Rastislav Búgel Správy Rôzne

Tuhý mráz i silný vietor: Meteorológovia varujú Topoľčany pred divokým počasím

Vonku to bude v najbližšie dni poriadne divoké. Podľa meteorológov okres Topoľčany čakajú až 20 °C mrazy. V najbližších hodinách pritom treba rátať aj so silným vetrom.

Ilustračný obrázok k článku Tuhý mráz i silný vietor: Meteorológovia varujú Topoľčany pred divokým počasím
Zdroj: TASR

Poriadne prituhne. Meteorológovia už dokonca vydali pred mrazom výstrahu prvého stupňa pre okres Topoľčany. „V okrese Topoľčany sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu –15 – –20 °C,“ upozorňujú vo výstrahe, ktorá u nás platí od piatka 20:00 hodiny do soboty 09:00 hodiny.

Nízka teplota podľa odborníkov zo SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. „Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia,“ dodávajú meteorológovia.

Snehové jazyky a silný vietor

Veľká zima však nie je jedinou prírodnou nástrahou, pred ktorou varujú. Výstraha prvého stupňa pre okres Topoľčany už platí aj ohľadom snehových jazykov a závejov. Potrvá až soboty 12:00 hodiny. Na cestách si preto dávajte pozor. Tvorba snehových jazykov a závejov sa v našom regióne podľa odborníkov očakáva miestami.

Do tretice sa treba pripraviť aj na silný vietor. Ten u nás bude duť poriadne silno. „V okrese Topoľčany sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 21 m/s (60 – 75 km/h),“ píše sa na webe SHMÚ. Pred týmto vetrom je taktiež vydaná výstraha prvého stupňa. V platnosti bude počas štvrtka, od 13:00 hod. do 16:00 hod.

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodávajú meteorológovia.

Foto: ilustračná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM