Nedeľa 21. júl 2019 Daniel  21 °C
Eliška Šándorová Rôzne

Úspech s mandľovou príchuťou: Slováci vyrobili najlepšie maslo na svete!

Stovky najprísnejších odborníkov ochutnali vyše 10-tisíc vzoriek na prestížnej súťaži Great Taste Awards 2016. Porotu dostalo mandľové maslo made in Slovakia!

Ilustračný obrázok k článku Úspech s mandľovou príchuťou: Slováci vyrobili najlepšie maslo na svete!
Zdroj: powerlogy.com

Najnovší gastroúspech by mohol byť v tomto prípade právom titulovaný sloganom Dobrý nápad, Slovensko. Zlatú hviezdu GRATE TASTE AWARDS 2016 v Londýne si odnieslo mandľové maslo Power v BIO kvalite. Súťaž je medzi kritikmi považovaná za udeľovanie Oscarov v gastronómii, pretože prísna porota hodnotí „naslepo“ chuť produktu.

Nápad od protinožcov

Maslo, ktoré tento rok získalo zlatú hviezdu, sa vyrába neďaleko Nitry. Nápad si jeho výrobca priniesol z ďalekého kúta sveta.

„Ocenenie je pre nás veľmi povzbudivou spätnou väzbou a potvrdením, že naša filozofia vývoja a designu vysokokvalitných produktov a zážitkom z originálnej chuti rezonuje aj u najväčších odborníkov. Ak sa hlbšie zamyslím nad inšpiráciou, tak to budú asi paradoxne zážitky z cestovania po svete, kde keď ochutnáte niečo originálne a prirodzené, tak to vo vás ostane. Ja som sa takto v Austrálii zaľúbil do BIO mandľového masla, ktoré u mňa výrazne prekonalo zážitok z dovtedy poznaného arašidového masla,“ povedal pre Dnes24.sk zakladateľ firmy Powerlogy Dušan Plichta.

Orechové maslá sú vo svete bežnou súčasťou zdravej životosprávy. U nás je skôr dostať arašidové, ktoré však nie je vhodné pre alergikov. Arašidy majú aj vysoký pomer polynasýtených tukov, alergénov a neželaného príjmu omega-6 mastných kyselín.

Budúcnosť v zdravých tukoch

Dušan Plichta degustoval pri vymýšľaní vlastného masla vyše 100 vzoriek. Zvíťazili mandle jemne doladené morskou soľou. Ako sám ohodnotil konkurenciu, v maslách sa bežne používajú emulgátory a hlavne cukor, ktorý podľa neho výrazne deformuje chuť, no na druhej strane vie pekne zakryť defekty. V čom vidí budúcnosť zdravého stravovania?

„Zatiaľ kultúrne dobre akceptujeme klasické maslo, čo je podľa mňa jedna zo superpotravín. Potom je tu olivový olej, ku ktorému môžeme priradiť aj kokosový olej. Oba tuky sú veľmi užitočné a pre zdravie prospešné. Na druhej strane, nie sú žiadnym zázrakom a kým nezačnete o životospráve rozmýšľať v súvislostiach, ale kĺžete po povrchu, tak nič extra nezmeníte. A tak len verím, že namiesto komôr plných sladkostí, cereálii, či rôzneho pečiva, uvidíme postupne zmenu smerom k poctivým potravinám a lepšej tukovej výbave. Či už pôjde o živočíšne maslo Ghee, alebo rastlinné mandľové maslo,“ hodnotí budúcnosť ďalších potenciálnych „hitov“ zdravej gastronómie Plichta.

Zdroj: powerlogy.com

Mandľové maslo

Mandle sú aj skvelou náhradou múky do koláčov, obsahujú kvalitné zastúpenie mononasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre telo ideálnym zdrojom energie, ale aj celkom dobrý obsah proteínov a najmä množstvo vitamínu E a vlákniny. Mandle sú z pohľadu alergií a intolerancií asi najbezpečnejšie orechy. Majú aj vysokú hodnotu využiteľných proteínov a vlákniny.

Maslo obsahuje 100% BIO mandlí zo Sicílie (99%) so štipkou morskej soli (1%). Maslo sa vyrába čerstvé priamo na Slovensku na základe originálnej receptúry.

Čerstvé mandle sa najprv namočia (aktivujú), potom vysušia a jemne upražia. Následne sa pomaly rozsekajú a melú do hustej pasty. Postupne sa pridáva morská soľ a ďalšie sekané mandle pre zabezpečenie chrumkavej konzistencie.

To, že ide o prestížnu cenu svedčí aj fakt, že porotu tvorilo vyše 400 nezávislých odborníkov, kuchárov ocenených michelinskými hviezdami, gastrokritikov, prevádzkarov najznámejších reštaurácií a odborníkov na gastronómiu.

Jedlá ochutnávajú bez toho, aby videli ich obaly či ich mohla ovplyvniť reklama. Počas 49 dní ochutnávajú a hodnotia takmer 10-tisíc vzoriek. Ocenenie sa udeľuje od roku 1994.

Mandľové maslo
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk