Katarína Jankeje Samospráva

V meste máme nového terénneho sociálneho pracovníka: Komu bude pomáhať?

Na základe výberového konania mesto zamestnalo nového sociálneho pracovníka do terénu. Bude pomáhať obyvateľom Topoľčian zlepšiť ich finančnú gramotnosť, sociálne či rodičovské zručnosti.

Ilustračný obrázok k článku V meste máme nového terénneho sociálneho pracovníka: Komu bude pomáhať?
Foto: Iveta Hrabovská

Od začiatku júla v teréne nášho mesta pracuje nový sociálny pracovník Rudolf Kahan. Špecializuje sa na marginalizované komunity obyvateľstva. Patria sem teda napríklad aj rómski spoluobčania či iné okrajové skupiny ako prepustení väzni či telesne postihnutí občania, o ktorých sa nemá kto postarať.

Uplatnenie na trhu práce

Podľa slov pána primátora Petra Baláža, nový pracovník už pracuje s takmer stovkou ľudí z daných marginalizovaných komunít. „Mesto Topoľčany realizuje od 1. júla 2014 projekt s názvom „Podpora terénnej sociálnej práce v meste Topoľčany", ktorý je spolufinancovaný z Európskeho sociálneho fondu. V rámci projektu je vytvorené jedno pracovné miesto terénneho sociálneho pracovníka, ktorého úlohou bude podporovať u klientov schopnosť samostatne si riadiť svoj život a zároveň vytvoriť možnosti na realizáciu odborného sociálneho poradenstva, pomoc pri uplatňovaní sa na otvorenom trhu práce, ale i pri získavaní pracovných zručností a vedomostí a rodičovských a sociálnych zručností,“ informoval nás Baláž.

Hygiena, školská dochádzka či finančná gramotnosť

Sociálny pracovník by mal pomáhať motivovať rodiny k tomu, aby sa osamostatnili a dokázali žiť plnohodnotným životom. Členov rodiny bude zapájať do programov, ktoré znižujú sociálne riziko, zlepšujú sociálne podmienky a rozširujú možnosti sociálneho života,“ pokračuje Baláž.

Jeho úlohou bude rozširovať vedomosti danej skupiny aj v oblasti školstva či financií. „Popri tom sa bude zároveň zaoberať poskytovaním základného a špecializovaného poradenstva najmä v oblasti zlepšenia osobnej hygieny detí i dospelých, zlepšenia dochádzky detí do školy, zmysluplného využívania voľného času, najmä u detí a mládeže, nadobudnutia zručností pri vedení domácnosti, poskytovania základného a špecializovaného poradenstva v oblasti finančnej gramotnosti, finančného manažmentu, ako aj protidlhového poradenstva, či možností využívania dávky a príspevkov na zákonom stanovený účel,“ uzatvára Baláž.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM