Tímea Kamenická Správy

V Nitre hrozí zrušenie Energetickej agentúry: Rozhodnutie padne budúci rok

Mesto Nitra možno zruší Energetickú agentúru, ktorá vznikla ešte v roku 2008 na základe projektu financovaného z väčšej časti Európskou úniou (EÚ). Základnou úlohou agentúry bolo zvyšovanie energetickej efektívnosti, poradenstvo či energetický manažment.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre hrozí zrušenie Energetickej agentúry: Rozhodnutie padne budúci rok
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa mestského poslanca Miloša Dovičoviča však inštitúcia tieto svoje úlohy dostatočne neplní a zbytočne odčerpáva z mestského rozpočtu financie. Celkové náklady projektu, na základe ktorého agentúra vznikla, boli takmer 350 000 eur. Z nich 250 000 eur tvoril nenávratný finančný príspevok z EÚ, necelých 74 000 eur poskytlo mesto Nitra a ďalšie zdroje tvorili príspevky Nitrianskej teplárenskej spoločnosti a Energoprojektu, ktorý ešte vlani z Energetickej agentúry vystúpil.

Zbytočne vynaložené zdroje

Dovičovič je presvedčený, že tieto zdroje boli vynaložené zbytočne. Ako skonštatoval, väčšinu práce, ktorú agentúra vykázala, by mesto dokázalo vykonať aj samostatne a bez nutnosti financovať chod tejto inštitúcie. „Keby sme EÚ vrátili 250 000, ktoré nám na fungovanie agentúry dala, tak už teraz sme v podstate v zisku niekoľko desiatok tisíc eur, ktoré by sme nemuseli na jej chod vynaložiť,“ pripomenul.

Pomoc pri úspore energie

Energetická agentúra argumentuje tým, že počas svojho pôsobenia vypracovala viaceré dôležité koncepčné materiály zamerané na efektívne využívanie energií pre mesto Nitra i celý nitriansky okres. Okrem toho poskytuje bezplatné energetické poradenstvo pre radnicu, organizuje konferencie a vydáva rôzne informačné letáky. Činnosť tejto inštitúcie obhajoval aj prednosta mestského úradu Igor Kršiak, podľa ktorého analýzy agentúry pomáhajú napríklad šetriť energiu v školských zariadeniach. „Energetická agentúra nám za posledné dva roky dáva prehľady, ktoré znamenali úsporu energie. Napríklad to bolo 14 materských škôl, kde nám Energetická agentúra odporučila zmeniť ističe. Dovolím si povedať, že táto zmena bude predstavovať asi 20 % ročnej úspory. Takisto poskytuje odporúčania pri plynofikácii, či osvetlení škôl. Dovolím si povedať, že naša spolupráca nie je najhoršia,“ skonštatoval.

Nedostatočná práca

Viacerí mestskí poslanci sú však presvedčení, že niekoľko odporúčaní ohľadne úspor energie je príliš málo na to, aby agentúra obhájila svoju existenciu. „Zvlášť, keď na mnohé z nich stačí obyčajný sedliacky rozum. Keď sa pozrieme na činnosť Energetickej agentúry za tento rok, tak zistíme, že v apríli 2015 analyzovala vhodnosť ističov inštalovaných v materských školách a v máji navrhla výmenu ističov v materských školách. Neklamme si do vlastného vrecka, že nám to k niečomu je. Pretože toto isté všetko by sme spravili aj bez tých vyše 300 000 eur, ktoré tam išli a ešte pôjdu,“ myslí si Dovičovič.

Rozhodne sa budúci rok

Ďalším osudom Energetickej agentúry sa už zaoberalo aj mestské zastupiteľstvo. Väčšina poslancov sa zhodla na tom, že finančné prostriedky vynakladané na činnosť tejto inštitúcie neprinášajú primeraný efekt. Podľa schváleného uznesenia teraz prednosta mestského úradu musí do konca januára 2016 vypracovať analýzu, na základe, ktorej by bolo možné zrušiť Energetickú agentúru v Nitre tak, aby to malo minimálne dosahy na rozpočet mesta. O tom, či sa napokon agentúra naozaj zruší budú poslanci definitívne rozhodovať na niektorom zo svojich budúcoročných zasadnutí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM