Katarína Jankeje Kultúra

V podchode bude rušno: V piatok odštartuje unikátna výstava doplnená o hudobný zážitok!

Topoľčianske Nástupište si pre svojich návštevníkom opäť pripravilo čosi nevšedné. Už v piatok v priestoroch podchodu prebehne vernisáž k unikátnej výstave maliara Petra Mezeia. Predstaví sa aj hudobník a skladateľ Jonáš Gruska.

Ilustračný obrázok k článku V podchode bude rušno: V piatok odštartuje unikátna výstava doplnená o hudobný zážitok!
Zdroj: Dnes24.sk

Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1–12 predstaví na výstave v podchode autobusovej stanice sériu malieb Petra Mezeia Lokálny harmonograf. Tú tvoria maľby kameňov nájdených v jednej konkrétnej lokalite – náplave rieky. „Jednotlivé maľby tak spolu vytvárajú akýsi harmonogram, ktorý však nie je harmonický z hľadiska časového, ale estetického, a je chápaný ako mapa – graf určitej lokality,“ prezradil Julo Krištof z Nástupišťa.

Kombinuje rôzne materiály

Umelec Peter Mezei je absolventom Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, kde študoval súčasnú maľbu v ateliéry Klaudie Kosziby. Rodák z Rožňavy sa vo svojej tvorbe zaoberá predovšetkým zobrazovaním vzťahov medzi prostredím a určitými prvkami, ktoré sa v ňom nachádzajú. Najčastejšie sa zameriava na vlastnosti hornín a kameňov tvorené ich okolím, jednak prírodným ako aj priemyselným. Tie sa na základe videnej skutočnosti snaží transformovať do jednotlivých kontextov. V samotnom procese maľby pritom zámerne využíva kombinácie rôznych materiálov, čím sleduje vyjadrenie vlastností prvku, hmoty a jej ľahkosti, trvania ako aj pominuteľnosti.

Vernisáž už v piatok

Výstavu otvorí slávnostná vernisáž v piatok, 27. marca o 19:00 hodine. Ako sa na Nástupišti 1–12 už stalo zvykom, vernisáž opäť neponúkne len silný vizuálny zážitok, ale aj pastvu pre uši. V netradičnom industriálnom priestore podchodu sa tentokrát predstaví slovenský hyperaktívny hudobník, skladateľ a sound artista Jonáš Gruska.

Inšpirácie z Indonézie i z Európy

Gruska vyštudoval súčasnú experimentálnu hudbu v holandskom Haagu na Institute of Sonology a na Krakovskej Music Academy v Poľsku. Vo svojej tvorbe pracuje väčšinou s počítačom a vlastnoručne vyrobenou elektronikou, s ktorej pomocou maľuje neobjavené zvukové krajiny. „Je fascinovaný komplexnými polyrytmickými štruktúrami, zvukovou rezonanciou, či site-specific kompozíciami. Inšpiráciu pritom často čerpá z tradičnej hudby Japonska, Indonézie, či strednej Európy. Zakladateľ experimentálneho labelu LOM zvykne vystupovať pod vlastným menom, či pod názvami jeho projektov Binmatu alebo MRKVA,“ opísal tvorbu umelca Julo Krištof.

Čítajte tiež:

Umenie priamo z Moskvy: V Spoločenskom dome zažijeme balet!

Topoľčany sa prebúdzajú do jari: Čaká nás Blšák i Veľký Deň na Margarétke!

Foto: Nástupište 1–12

Jonáš Gruska: Rúry
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM