Dávid Hrdý Správy

V Topoľčanoch sa rozbieha petícia: Aktivisti chcú referendum o rekonštrukcii štadióna

Aktivisti, ktorí sa postavili proti rekonštrukcii futbalového štadióna sa nevzdali aj napriek jednohlasnému schváleniu Mestským zastupiteľstvom. Už túto sobotu chcú spustiť petíciu o uskutočnení referenda, v ktorom sa majú občania vyjadriť či chcú alebo nechcú vynovený štadión.

Ilustračný obrázok k článku V Topoľčanoch sa rozbieha petícia: Aktivisti chcú referendum o rekonštrukcii štadióna
Foto: Dávid Hrdý

Chcú referendum

Diskusia tak zdá sa bude pokračovať aj napriek jednohlasnému stanovisku mestských poslancov. Viacerí z nich na poslednom zasadnutí ocenili to, že sa o tomto zámere v meste hovoriť medzi ľuďmi. No postavili sa jednoznačne za rekonštrukciu.

Na zasadnutí dostal možnosť vystúpiť aj hlavný odporca tejto investície Saša Riabov. Predložil svoje pripomienky. Diskusia pokračovala ďalej v dynamickej atmosfére. V početnej výhode boli viac menej zástancovia projektu. Aktivisti okolo Sašu Riabova sa však nevzdávajú. Chcú, aby o rekonštrukcii rozhodli sami občania.

Otázne je, či už nie je neskoro na zvrátenie zámeru mesta. Na to, či je možné ešte prebiehajúci proces vziať späť sme sa opýtali aj samotného hlavného organizátora. „Áno, samozrejme. Všetko je otvorené. Podpis finálnej zmluvy so staviteľom odhadujem na január až február budúceho roka. Dovtedy sa dá urobiť ešte veľmi veľa a dovtedy je celý proces možné zvrátiť. Silu rozhodnutia ľudí v referende nemôžu poslanci svojim hlasovaním prekonať. V prípade úspešného referenda si neviem predstaviť, že by jeho výsledok nerešpektovali“.

Referendum spolu s voľbami

S návrhom referenda prišiel Saša Riabov už na septembrovom zasadnutí. Avšak nestretol sa so záujmom poslancov. Poslankyňa Anna Mikulská argumentovala najmä tým, že referendum so sebou obnáša aj finančné náklady.

Opýtali sme sa teda hlavného organizátora či vynakladanie prostriedkov na referendum by nebolo taktiež neefektívne. „Ak by som mal dôveru v to, že zastupiteľstvo spravodlivo a férovo rozdeľuje prostriedky obyvateľov mesta, nemuselo by byť žiadne referendum. Oni si však prideľujú odmeny, zvyšujú plat primátorovi a škrtajú výdavky na dôchodcov Jediná cesta ako ich svojvôľu obísť je referendum. Náklady naň budú oveľa menšie než tie, ktoré mesto plánuje investovať do štadióna. V priebehu budúceho roka sa uskutočnia dokopy až troje voľby, s ktorými sa dá referendum spojiť“.

Nevzdáva sa

Aktivisti sa nevzdávajú aj napriek schváleniu uznesenia. Ako hodnotí diskusiu na poslednom zasadnutí poslancov on? „Mal som možnosť vystúpiť a prezentovať názor stoviek Topoľčancov, ale poslanci všetky argumenty aj tak ignorovali. Žiadna konštruktívna diskusia sa nekonala, len nekonečné opakovanie nejasných tvrdení o tom, ako veľmi potrebujeme drahý štadión. Pritom som nežiadal nič viac než verejnú diskusiu a referendum. Diskusie by sa mali zúčastniť zástupcovia futbalového klubu a všetkých zainteresovaných strán, predstaviteľov ostatných športových klubov, kultúrnych organizácií, ostatných aktívnych ľudí v meste a verejnosti. Na záver by obyvatelia v meste rozhodli v referende“.

Petičná akcia by sa mala rozbehnúť už túto sobotu na námestí M.R. Štefánika v Topoľčanoch. A čo ho vedie k tejto aktivite? „Zaviazal som sa presadzovať priority bežných obyvateľov mesta, ktorým viac chýbajú opravené cesty, lavičky, detské ihriská a lepšie služby pre starých a chorých a jedno hlasovanie zastupiteľstva ma nezastaví. Ak si poslanci myslia, že ich hlasovaním pre mňa všetko skončilo, mýlia sa“.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM