Rastislav Búgel Kultúra

Veľká noc sa blíži: V Tribečskom múzeu uvidíme nádherné kraslice

Najtradičnejší symbol Veľkej noci, kraslice, prezentuje v rámci výstavy Krehká krása Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Autorom 224 kusov jedinečných a neopakovateľných kraslíc je Dezider Kremmer z obce Bíňa v okrese Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Veľká noc sa blíži: V Tribečskom múzeu uvidíme nádherné kraslice
Zdroj: TASR

Víťaz celoštátnej súťaže v zdobení kraslíc zhotovil vystavené kraslice netradičnou technikou – vyrezávaním. Výstava potrvá do 24. marca tohto roka.

Dezider Kremmer je pôvodným povolaním strojník papierenského stroja. Od roku 2010 je dnes 60-ročný muž v invalidnom dôchodku. Po mozgovej príhode sa učil hovoriť, chodiť, nacvičoval si motoriku a hľadal možnosti, ktorými by vyplnil svoj voľný čas. Zameral sa na aktivity, pri ktorých využíval techniku gravírovania. Najskôr pracoval so sklom, postupne však prešiel na vajcové škrupiny. Podľa jeho vlastných slov znamenala práca s krehkou škrupinou pre neho väčšiu výzvu. „Vytvárať vzory na sklo dokáže aj stroj. Práca s obalom vajíčka si však vyžaduje citlivú prácu rúk, tvorivosť i značnú trpezlivosť,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie Kremmer.

Všetky kraslice zhotovuje ich autor ručne, vo svojej zbierke má diela vytvorené okrem slepačích aj z kačacích, husacích, prepeličích, morčacích i pštrosích vajíčok. Ako techniku zdobenia používa vyvŕtavanie zubárskou vŕtačkou, dekoruje Swarovského krištáľmi a na podstavce využíva achát. Krehké dielka obdivovali návštevníci výstav nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM