Katarína Jankeje Samospráva

Viac ako 4-tisíc ľudí podpísalo petíciu za modernizáciu sál: Kompletná rekonštrukcia je však naďalej zastavená!

Obyvateľom mesta a okresu nie je ľahostajný osud topoľčianskej nemocnice. Tisícky ľudí podpisom vyjadrili podporu snahe o rýchlu rekonštrukciu operačných sál. Aj napriek dostupným financiám je projekt pozastavený.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako 4-tisíc ľudí podpísalo petíciu za modernizáciu sál: Kompletná rekonštrukcia je však naďalej zastavená!
Zdroj: TASR

Viac ako štyri tisícky ľudí podpísali petíciu, v ktorej sa dožadujú rekonštrukcie operačných sál v topoľčianskej nemocnici. Ich snahu podporilo svojimi uzneseniami aj Mestské zastupiteľstvo v Topoľčanoch a obecné zastupiteľstvá ďalších 11 obcí z Topoľčianskeho okresu. Všetci žiadajú, aby kraj zrealizoval plánovanú modernizáciu šiestich sál, ktoré sú v zlom technickom stave.

Situáciu komplikujú súdne spory

Podľa slov predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milana Belicu je rekonštrukcia operačných sál pripravená, skomplikovali ju však súdne spory. Ich výsledkom je exekučný príkaz, ktorý zakazuje NSK ako majiteľovi nemocnice nakladať s jej majetkom.

„To znamená, že ak by teraz aj poslanci odsúhlasili, že ideme do rekonštrukcie, ja by som musel dať takéto uznesenie posúdiť prokuratúre, či neporušuje zákon o nakladaní s majetkom,“ vysvetľuje Belica.

Firma nemá potrebnú licenciu

Topoľčiansku nemocnicu dnes spravuje krajská nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami (NsP). O jej prevádzku však má záujem aj spoločnosť medisimo, s.r.o., z Galanty na základe nájomnej zmluvy, ku ktorej sa firma dostala v konkurznom konaní. V ňom od správcu konkurznej podstaty odkúpila neziskovú organizáciu Nemocnica Topoľčany. Táto organizácia mala s NSK podpísanú zmluvu o prenájme topoľčianskej nemocnice. Kraj ju ešte v roku 2009 vypovedal. Najvyšší súd SR však v roku 2012 rozhodol, že nájomná zmluva je platná. Medisimo tak spolu s neziskovou organizáciou kúpil v konkurze aj platnú zmluvu a právo na prenájom nemocnice v Topoľčanoch. Firma vznikla koncom minulého roka, nemá licenciu na poskytovanie zdravotníckej starostlivosti a v súčasnosti ju vlastnia londýnske firmy LAVINGTON CONSULTANTS LTD a TIGHNET LTD.

Peniaze na opravy sú

Medisimo už s krajom o prevzatí nemocnice rokuje, od vedenia NsP si spoločnosť vyžiadala aj prvé dokumenty potrebné k auditu. Pokiaľ si NSK svoj vzťah s touto firmou neujasní, nebude môcť plnohodnotne nakladať s nemocnicou a nemôže ani investovať do modernizácie operačných sál. „My pritom tie peniaze máme pripravené. Sú v rezerve. Nám nie je problém dať do tej nemocnice tri milióny eur. A bolo by to aj užitočné. Ale na prvom mieste je zákonnosť. Ak nám najvyšší súd a potom nakoniec aj ústavný súd povie, že musíme rešpektovať zmluvu, kde je napísané, že musia tam byť dvaja zmluvní partneri, teda my ako kraj plus ten, kto ten prenájom vlastní, tak nie je o čom hovoriť,“ pripomína Belica.

Provizórne riešenia

Havarijnú situáciu, ktorá v operačných sálach vznikla, sa snaží NSK riešiť aspoň provizórne. Kraj už vo verejnej súťaži vybral dodávateľa na opravu strechy, cez ktorú do sál zatekalo. „Predpokladám, že o nejakých desať až 12 dní by mal vybraný dodávateľ nastúpiť a začať robiť opravu. Kompletná rekonštrukcia sál je zastavená, ale my sme urobili aspoň menšie opravy na streche, vymaľovali sme a opravili tie veci, ktoré nám vytkol Úrad verejného zdravotníctva, keď bol na kontrole, po ktorej bola na týždeň zastavená prevádzka v dvoch sálach. Dali sme všetko do poriadku a Regionálny úrad verejného zdravotníctva už povolil prevádzku všade, to znamená, že dnes naplno funguje všetkých šesť operačných sál,“ uviedla riaditeľka NsP Marta Eckhardtová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM