Lucia Lauková Rôzne

Vlani zomrelo v Nitrianskom kraji 7585 ľudí: TOTO sú najčastejšie príčiny

Štatistický úrad SR zverejnil údaje o úmrtnosti. Z nich sa dozvedáme aj to, aké príčiny úmrtia prevládajú v Nitrianskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Vlani zomrelo v Nitrianskom kraji 7585 ľudí: TOTO sú najčastejšie príčiny
Zdroj: TASR

V Nitrianskom kraji sú najčastejšou príčinou úmrtia u oboch pohlaví choroby obehovej sústavy. Ako informovala Eva Rakovská z pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Nitre, ku koncu roka 2016 na ne zomrelo 3780 obyvateľov, čo je 49,8 percent zo všetkých zomretých.

Najčastejšie príčiny

Z chorôb obehovej sústavy to boli najmä chronická ischemická choroba srdca a akútny infarkt myokardu. „Druhou najčastejšou príčinou sú nádory, na ktoré zomrelo 1943 ľudí, teda 25,6 percenta zo všetkých zomretých, z toho 27,9 percenta mužov a 23,2 percenta žien. U mužov prevažovali zhubné nádory priedušnice, priedušiek a pľúc, hrubého čreva a prostaty. U žien boli najčastejšie úmrtia na zhubné nádory prsníka a hrubého čreva,“ povedala Rakovská.

Menej časté choroby

Menej častými príčinami úmrtí sú choroby dýchacej a tráviacej sústavy, na ktoré v roku 2016 v Nitrianskom kraji zomrelo 478 ľudí. „Pri úmrtiach na ochorenia dýchacej sústavy to bol hlavne zápal pľúc, tak u mužov ako aj u žien. Pokiaľ ide o choroby tráviacej sústavy, sú to najmä úmrtia na ochorenia pečene. Na vonkajšie príčiny zomrelo spolu 421 ľudí, čiže 5,6 percenta zo všetkých zomretých. U mužov i žien to boli najmä úmyselné sebapoškodenia, pády a dopravné nehody,“ dodala pracovníčka ŠÚ SR v Nitre.

Smutné štatistiky

Z údajov vyplýva, že z celkového počtu 7585 zomretých osôb v Nitrianskom kraji v roku 2016 bolo 3837 mužov. „Do jedného roka zomrelo 38 detí. Na 1000 zomretých žien pripadlo 1024 zomretých mužov. Priemerný vek zomretého muža bol 69,60 roka a zomretej ženy 77,74 roka. Hrubá miera úmrtnosti, teda počet zomretých na 1000 obyvateľov dosiahla hodnotu 11,13 percenta, pričom za SR tento ukazovateľ dosiahol hodnotu 9,64 percenta,“ ukončila Rakovská.

Kvalitatívnou charakteristikou úmrtnosti sú príčiny smrti. V SR sa od roku 1994 pri kategorizácii príčin smrti uplatňuje 10. revízia Medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH – 10).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM