Katarína Jankeje Správy

Vojaci z Topoľčian plnia poslanie: AKO pomáhajú pri ochrane schengenského priestoru?

Vojaci z prvej mechanizovanej brigády v Topoľčanoch napĺňajú na Balatone určenú misiu na riešenie migračnej krízy. V rámci cvičenia prepravili už 5 500 ton materiálu.

Ilustračný obrázok k článku Vojaci z Topoľčian plnia poslanie: AKO pomáhajú pri ochrane schengenského priestoru?
Zdroj: TASR

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Milan Maxim navštívil slovenských vojakov na medzinárodnom cvičení Balaton 2015 v Maďarsku. Vojaci z brigády bojového zabezpečenia v Trenčíne a z prvej mechanizovanej brigády v Topoľčanoch na ňom zabezpečujú opravu kolesovej techniky, prepravu pitnej vody, jedla a iného materiálu pre českých a maďarských partnerov.

Na riešenie migračnej krízy

Cvičenie bolo zorganizované pre prípad potreby spoločného nasadenia ozbrojených síl pri riešení aktuálnej migračnej krízy. „Cvičenie síce končí 15. decembra a vojaci sa vrátia domov, ale samotná operácia na zabezpečenie a ochranu hraníc Maďarska, Európskej únie a schengenského priestoru pokračuje,“ uviedol Maxim.

Ako dodal, toto rozhodnutie pokračovať ďalej v spolupráci vyplynulo z rozhovorov s náčelníkom Generálneho štábu Maďarska. „My sme tak naďalej pripravení na základe dohôd medzi ministrami obrany participovať na riešení tejto krízy. Predpokladám, že v budúcnosti budú v operácii pôsobiť naši štábni dôstojníci a plánovači,“ priblížil Maxim.

Prepravili 5 500 ton materiálu

„Slovenskí a českí vojaci na cvičení Balaton poskytujú domácim jednotkám podporu, aby tak spoločne dokázali obmedziť nelegálnu a nekontrolovanú migráciu do schengenského priestoru,“ dodal minister obrany Martin Glváč. Za posledných šesť týždňov príslušníci Ozbrojených síl SR na cvičení Balaton prepravili 5 500 ton materiálu a najazdili viac ako 60 000 kilometrov. Na operácii sa spolu zúčastňuje 7 000 vojakov z Maďarska, Slovenska a Česka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM