Katarína Jankeje Rôzne Rôzne

Zábavy, hudba a dobré jedlo: Slávne podniky, v ktorých sa Topoľčanci za socíku vedeli baviť

V minulom storočí sa Topoľčanci baviť vedeli a bolo jedno, či v kaviarni alebo vinárni. Na tieto podniky si spomína každý skôr narodený obyvateľ nášho mesta. Viaceré fungujú dodnes, no niektoré už žijú iba v našich spomienkach.

Ilustračný obrázok k článku Zábavy, hudba a dobré jedlo: Slávne podniky, v ktorých sa Topoľčanci za socíku vedeli baviť
Zdroj: Dnes24.sk

Reštaurácia Dukla

Kultová záležitosť mesta Topoľčany. Vznikla za socializmu, no vo forme pohostinstva funguje na sídlisku F-ko ešte aj v súčasnosti. Staršia generácia si určite pamätá, keď Dukla ponúkala okrem denného baru a pohostinstva aj jedlá v rámci miestnej reštaurácie. Dukla dokonca za desiatky rokov ani výraznejšie nezmenila svoj výzor, typická budova je rozhodne vrytá do pamäti každého Topoľčanca, ktorý aspoň raz prešiel okolo.

Hotel Koruna

Hotel Koruna patril k obľúbených miestam najmä našich starých rodičov. Postavený bol koncom 18. storočia, zrekonštruovaný v roku 1911 a zbúraný v 70. rokoch. V jeho priestoroch a okolí bol dokonca natočený aj slovenský film Dáma z roku 1967. V hoteli sa často ľudia schádzali kvôli svadbám, oslavám, plesom či rôznym schôdzam. Patril k najkrajším budovám dobového mesta. Ešte dnes mnohí Topoľčanci nevedia pochopiť, prečo sa vtedajšie vedenie rozhodlo budovu v centre mesta zbúrať. Dnes si jeho krásu môžeme pripomínať iba na fotografiách.

Hotel Tríbeč

Pre tých neskoršie narodených to bude možno prekvapením, no na mieste, kde dnes sídli Úrad práce, v čase komunizmu stál známy Hotel Tríbeč. Mnohí sa tu schádzali na kávu, či vychutnávali pivo na priľahlej terase. Okrem toho sa priestory hotela zapísali Topoľčancom do pamäti aj ako miesto stužkových osláv, či zábav a diskoték.

Zlatý Baránok

Vedeli ste, že história Zlatého baránka stiaha až pred prvú svetovú vojnu? Podobne ako Dukla, aj reštaurácia a pohostinstvo Zlatý Baránok patrí dnes už k legendárnym miestam, ktoré môžete navštíviť. Reštauráciu nájdete oproti Tovarníckemu parku za nadjazdom. Okrem typickej a cenovo vyhľadávanej kuchyne mnohí nedali dopustiť na čapované pivo či kofolu, vychutnávajúc si chladené nápoje na terase. V jej priestoroch dokonca fungovala vináreň.

Centrum

Miesto, ako už napovedá názov, sa nachádzalo v centre Topoľčian, oproti kostolu na námestí. Reštauráciu s kaviarňou obľubovali dospelí, miesto vyhľadávalo aj množstvo študentov a mladých ľudí, ktorí vedeli v Centre stráviť hodiny voľného času po škole.

Reštaurácia Rozvoj

V dnešnej dobe by ste túto reštauráciu hľadali v našom meste už ťažko. Avšak v období socializmu bola Topoľčancami reštaurácia Rozvoj vo veľkom vyhľadávaná. Nachádzala sa oproti železničnej a pri autobusovej stanici, v súčasnosti na mieste nájdete opäť reštauráciu.

Môže vás zaujímať:

Otex, Hračky…4 legendárne obchody za socíku, ktoré sme navštevovali v Topoľčanoch

Foto: Staré Topoľčany

Podniky a reštaurácie, ktoré v čase socializmu Topoľčanci obľubovali
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM