Dávid Hrdý Od Vás

Zabudnutý židovský cintorín na Bojnej: O jeho záchranu sa snaží miestny občan

Židovská história v našom okrese je nespochybniteľná. Početné židovské rodiny žili nielen v meste Topoľčany, ale i v okolitých dedinách. Po druhej svetovej vojne však židovské obyvateľstvo takmer zmizlo z nášho regiónu. No predsa tu po ňom zostali svedectvá. Príkladom je aj obec Bojná.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnutý židovský cintorín na Bojnej:  O jeho záchranu sa snaží miestny občan
Zdroj: Dnes24.sk

Židovský cintorín aj synagóga

Židovský cintorín v obci Bojná je jeden z takýchto svedectiev. Niektoré náhrobky v ňom sa viažu k roku 1900. Ide teda o kus histórie a dôkaz už vymiznutej židovskej kultúry u nás. Ďalším dôkazom je synagóga nachádzajúca sa v Bojnej. V jej časti sa nachádza pohostinstvo, zvyšok chátra.

Na našu facebookovskú stránku Topoľčany 24 sa nám ozval čitateľ z Bojnej. Upozornil nás na chátrajúci cintorín v obci. Pán Peter z Bojnej ho má priamo na dlani. Vidí naň priamo z okna svojho domu. Opýtali sme sa ho na jeho motívy, prečo sa začal o cintorín zaujímať. “Rímsko-katolické pamiatky, cintoríny, kostol, fara, teraz objavené Valy sú na tom veľmi slušne, pravidelná údržba atď. Ale židovské pamiatky – cintorín a synagóga boli stále v katastrofálnom stave a na okraji záujmu verejnosti, obce. Náhrobné kamene sú kradnuté, ničené“ ,povedal na úvod pán Peter.

Smutné zistenie

K aktivite viedli pána Petra aj obrázky, ktoré sa mu naskytli v máji tohto roka. Na účely zviditeľnenia celého problému založil aj samostatnú miestnosť na facebook-u, kde uverejnil fotografie. „Dcéra nafotila skutočný, alarmujúci stav cintorína, dal som to na FB pod spomenutým profilom s fotkami", dodal. Pán Peter oslovil aj starostu obce pána Jozefa Stankovského. „Poslal som mail starostovi na jeho e-mailovú – starostovskú adresu, že ako zareaguje. Čakal som asi mesiac, potom som mu zatelefonoval na číslo, čo má na internete. Vôbec o ničom nevedel, lebo sa mu mail z technických príčin nezobrazoval na jeho počítači. Súhlasil, aby som išiel hneď na úrad a stretli sme sa za cca 10 min“ , ozrejmil nedorozumenie pán Peter.

Prvé kroky k náprave

Obaja sa potom vybrali pozrieť priamo na miesto. Po vzhliadnutí starosta iba smutne súhlasil s názorom pána Petra. „Súhlasne skonštatoval katastrofu, neúctu k inému náboženstvu, neúctu k tým, čo tam ležia, čo im tiež patrí ten kúsoček zeme“, povedal o stretnutí so starostom pán Peter. Obrátil sa na obec s tromi požiadavkami. A to, aby bola na pozemok umiestnená tabuľa „Zákaz sypania smetí“ a zamedzilo sa znečisťovaniu. Ďalej, aby sa pozemok udržiaval z prostriedkov obce (kosenie). A po tretie, aby bol pozemok oplotený. Starosta súhlasil. Takže vyzerá to tak, že cintorín bude zachránený.

Starosta pán Stankovský podľa pána Petra sa k celej veci postavil veľmi správne a zdieľa názor, že Židia by tu mali mať svoju pamiatku, nejaké torzo, čo po nich zostalo. Bez ohľadu na rozdiely ľudí ide o históriu obce. “Tu ide o obyčajnú ľudskú toleranciu a slušnosť“, povedal na záver pán Peter.

Židovský cintorín Bojná
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM