Dávid Hrdý Rôzne

Základná umelecká škola Ladislava Mokrého: Svoju históriu začala písať pred 70 rokmi

Umelecká škola nesúca meno významného pedagóga a rodáka z Topoľčian oslávi v septembri 70. výročie jej existencie. Za sedem desaťročí prešla dlhým vývojom , zmenila viacero názvov a sídlila na viacerých adresách v Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Základná umelecká škola Ladislava Mokrého: Svoju históriu začala písať pred 70 rokmi
Zdroj: Dnes24.sk

Pohľad do histórie

Škola sídli v budove možno nie vzhľadovo príťažlivej, no zvuky hudobných nástrojov vychádzajúce z jej okien prekryjú aj tento estetický nedostatok. Vznikla v roku 1943 pod názvom Mestská hudobná škola. Jej vznik potvrdilo vtedajšie Ministerstvo školstva a národnej osvety presne 1. septembra .Pri jej založení mala 69 žiakov v oddeleniach klavír a husle. Tieto boli oficiálne založené 1. októbra 1943. Svoj prvý verejný koncert odohrali žiaci školy v júni 1944.

Ako sme spomínali v úvode, škola sídlila na viacerých miestach. A to napríklad v ľavej strane starej pošty na Moyzesovej ulici č. 6, Pribinovej ulici č. 4 až nakoniec v roku 1990 zakotvila v súčasných priestoroch na Moyzesovej ulici č. 22.Koncert žiakov tejto školy dokonca vysielal aj Československý rozhlas, a to v roku 1956.

Už o 4 roky neskôr sa v nej zahájila výučba hry na dychové nástroje a o ďalší rok sa otvoril výtvarný odbor. Tento sa v roku 1992 odčlenil a vznikla samostatná Základná úmelecká škola – výtvarný odbor. Svoje miesto si našiel aj balet, ktorého odbor sa začal vyučovať v roku 1962.

Súčasnosť školy

Škola získala viacero významných ocenení. Spomenieme napríklad striebornú medailu prezidenta Slovenskej republiky pre školský orchester, ktorý viedol pán Kamenický. Ocenenia zbierajú aj jej žiaci, ktorí sa pravidelne zúčastňujú rôznych súťaží. Mesto topoľčany udelilo ZUŠ Ladislava Mokrého Bronzovú plaketu pri 60. výročiu jej založenia.

Škola mala ku konci júna minulého roku 762 žiakov v štyroch odboroch, a to hudobnom, tanečnom, literárno – dramatickom a výtvarnom. Svoje štúdia v nej skončilo 35 absolventov. Žiaci tejto školy sa pravidelne zúčastňujú rôznych súťaží, na ktorých zbierajú ocenenia. V rámci nej pôsobí viacero hudobných či tanečných zoskupení.

Zo zaujímavostí je ešte potrebné uviesť, že ZUŠ Ladislava Mokrého ako prvá na Slovensku zahájila výučbu predmetu „hudba a počítač“. Tým pružne zareagovala na súčasný vývoj, ktorý ukazuje, že zavádzanie informačnýc technológií eobišiel ani hudbu.

Sú aj problémy

Škola má však aj svoje problémy. Tieto sa týkajú napríklad aj najmä zníženým záujmom rodičov o výchovno-vzdelávacie výsledky žiakov. V tejto oblasti sa snaží vyvíjať aktivity ktoré by mali viac zapájať rodičov do aktivít školy. Pokles záujmu bol zaznamenaný vo výtvarnom odbore. No ako najväčší problém považuje škola veľkú fluktuáciu žiakov.

„Najväčším negatívom ZUŠ je neustála fluktuácia žiakov, nakoľko je to záujmové vzdelávanie, vyţadujúce čas prípravy a pravidelnú dochádzku. Niektorí ţiaci prichádzajú v pomerne vyššom veku( 13 –17)a nedokončia ZUŠ pre odchody na stredné školy, iné záujmy apod.)“, uviedla riaditeľka ZUŠ Hana Ferancová v záverečnej správe za rok 2012.

Problémom sú aj pomerne vysoké náklady na energie. Je to dôsledok najmä havarijného stavu budovy. „Vzhľadom na havarijný stav vonkajšej fasády budovy ako aj okien, nám SPP určil mesačnú splátku z 928 na 1091 € /mesiac na rok 2012“, píše sa v záverečnej správe za rok 2012. Tento problém sa čiastočne korigoval výmenou starých okien za plastové.

Kto bol Ladislav Mokrý?

Názov školy nesie meno významného topoľčianskeho rodáka Ladislava Mokrého. Ten sa narodil v roku 1932 v Topoľčanoch. Po svojich štúdiách na gymnáziu pokračoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Tam študoval hudobnú vedu. V rokoch 1968 – 1991 zastával posta riaditeľa filharmónie.

Bol taktiež pedagógom, výučbe mladých ľudí sa venoval celý život. Okrem toho,že bol skvelý pedagóg, bol aj veľmi vzdelaný človek, organizátor hudobného života a muzikológ. Za umenie a vedu mu rakúsky prezident Thomas Klestil vyznamenanie In memoriam za umenie a vedu.

Stál pri zrode Bratislavských hudobných slávností, pôsobil ako člen výkonného výboru Medzinárodnej hudobnej rady UNESCO, neskôr, v roku 1975 sa stal jej generálnym tajomníkom a od roku 1976 – 1985 viceprezi­dentom MHR UNESCO.

Škole bola pomenovaná a prijala čestný názov po tomto významnom človeku 21. júna v roku 2002. Zásluhu na tom mala vtedajšia, ale i súčasná riaditeľka Mgr. Hana Ferancová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM