Rastislav Búgel Kultúra

Zaujímavá výstava: Na vlastné oči môžeme uvidieť kroje zo všetkých kútov Slovenska

Kroje z rôznych regiónov Slovenska môžu v miniatúrnej podobe obdivovať návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch. Múzeum pripravilo v spolupráci s Okresnou organizáciou Únie žien Slovenska v Topoľčanoch výstavu Krása v kroji ukrytá, ktorá potrvá do 15. júna.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá výstava: Na vlastné oči môžeme uvidieť kroje zo všetkých kútov Slovenska
Zdroj: TASR

„Malé modelky približujú tradičný ľudový odev nosený v minulosti v rôznych regiónoch Slovenska. Kroje oblečené na bábikách predstavujú ich miniatúrnu formu, z tohto dôvodu sa na niektorých odevných súčastiach objavuje aj určitá miera štylizácie,“ skonštatovala riaditeľka múzea Blažena Šmotláková. Aj napriek tomu však vystavené kroje prinášajú pomerne verný obraz o regionálnych zvláštnostiach tradičného odievania obyvateľov vidieckeho prostredia.

Kolekcia krojovaných bábik bola zhotovená v rámci celoslovenského projektu Minikroje, ktorý sa realizoval v rokoch 1994 až 1998. Kroje šili ženy zapojené do projektu verejnoprospešných prác vo viacerých okresoch Slovenska. Dávali sa do daru domácim štátnikom i zahraničným štátnym návštevám. Jednu bábiku dostala aj manželka Ivana Gašparoviča a bývalá prvá dáma USA Hillary Clintonová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM