Dávid Hrdý Rôzne

Zážitky zo školských lavíc: Ako si na svoje študentské časy spomínajú Topoľčanci?

Dnešok je dňom, kedy si školupovinní vydýchli. Čakajú ich dva mesiace sladkého ničnerobenia. Oddýchnu si aj učitelia. Zisťovali sme ako si niektorí Topoľčanci spomínajú na svoje školské časy a učiteľov. Prečítajte si aj niektoré výroky učiteľov z topoľčianskych škôl.

Ilustračný obrázok k článku Zážitky zo školských lavíc: Ako si na svoje študentské časy spomínajú Topoľčanci?
Zdroj: TASR

Najkrajším obdobím v našich životoch je určite tie školské. Jedinou našou povinnosťou bola vtedy dochádzka do školy a to, aby sme zjedli desiatu. Škola nás vychovávala, našli sme si v nej priateľov, lásky a možno aj smer akým sa uberáme teraz. Dnes sme už niektorí aj rodičmi a pri pohľade na naše deti ako si nesú svoje vysvedčenia sa možno mysľou vraciame do našich školských čias. A najmä na učiteľov, ktorí nás viedli.

Tí čo chodili na ZŠ Hollého si určite spomínajú na pána učiteľa Belisa. Vysoký, zamračený telocvikár – chemikár a prísnym pohľadom. Neraz sme sa na jeho hodine báli čo i len žmurknúť. „ Máš nož, chlieb, cibuľu, klobásu, čo s tým spravíš?“ To bol pamätný výrok pána učiteľa, ak už zlyhali u nás odborné výklady spájania chemických reťazcov. Pán učiteľ Stojnov patril medzi stálice ZŠ Hollého. Nikdy asi nezabudneme na jeho typický bulharský akcent keď nám vysvetľoval princíp páky. Pán Guliš nás zase na hodinách hudobnej výchovy viedol k národným pesničkám a zároveň svojim výkladom nás viedol k hrdosti k našej krajine. Všetko výborní pedagógovia, ktorí niektorých nás pozitívne ovplyvnili.

Roman (31) si spomína na pani učiteľku Dušovú. V pamäti mu zostala jej účes a tenká zlatá retiazka na jej krku. „Spomínam si na pani Dušovú. Hrešila všetkých za všetko. Raz sa niekto v triede ohadzoval papierovými guličkami. Na čo sa ozvala : Čo to hádžeš? Zostaň klidný! Trafíš niekoho a rozbiješ mu hlavu! Pani Dušová bola klasik. „

Roman študoval aj na gymnáziu na ulici 17. novembra v Topoľčanoch. Spomína si na ich učiteľku biológie pani Melichárekovú. „Mali sme s ňou vždy show. Keď sme preberali rozmnožovanie rýb, opýtal som sa jej či naozaj ryby nikdy nezažijú pravý orgazmus. Táto otázka sa jej veľmi páčila. Až tak, že ju potom spomínala aj v iných triedach.“ Opýtali sme sa aj na jeho prospech. „Na základke som mal jednotky, dvojky. Na gympli som mal zlé známky. Trojky,štvorky.“

Michal (27) si spomína na profesora Duhára z vysokej školy. Ten k tabuli vyzval jeho spolužiaka, ktorý mal ruku v sádre. Predmet bol náročný, málokto vedel reagovať na otázky pána profesora. „Mladý muž vy ste tuším nepadli len na ruku“, tak si na tento výrok pamätá. „ Známky som mal vždy dobré“, odpovedal na otázku jeho prospechu Michal.

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM