Katarína Jankeje Správy

Známa obec si uctila pamiatku významného rodáka: V Bojnej odhalili pamätník hudobnému skladateľovi

Bojná sa môže pochváliť novým pamätníkom z dielne akademického sochára Martina Mikuláša. Pamätník bol venovaný pamiatke skladateľovi Arturovi Hubáčekovi Harmatovi, rodákovi z Bojnej.

Ilustračný obrázok k článku Známa obec si uctila pamiatku významného rodáka: V Bojnej odhalili pamätník hudobnému skladateľovi
Zdroj: TASR

V Parku sv. Jána de La Salle v Bojnej pribudol pamätník venovaný hudobnému skladateľovi Arturovi Hubáčekovi Harmatovi, rodákovi z Bojnej. Pamätník bol slávnostne odhalený počas 12. ročníka festivalu chrámových zborov Bojnianske zvony. Jeho súčasťou bola aj prezentácia publikácie o živote a diele tvorcu jednotného katolíckeho spevníka v Maďarsku, ktorý sa dodnes používa.

Dielo sochára Martina Mikuláša

Pamätník dalo postaviť občianske združenie Chrámový zbor Kostola všetkých svätých v Bojnej. Autorom približne dva metre vysokého kamenného bloku s bronzovým reliéfom s motívom Artura Hubáčeka Harmata je akademický sochár Martin Mikuláš. „V tomto roku si pripomíname 130. výročie narodenia tejto významnej osobnosti, ktorú si ctia predovšetkým v Maďarsku. Je to však bojniansky rodák a pamiatka na neho by sa mala uchovať aj v jeho rodnej obci,“ skonštatoval štatutár občianskeho združenia Peter Medek. Je presvedčený, že dirigenti, speváci a zbory z Maďarska si prídu do Bojnej uctiť pamiatku tejto pre nich významnej osobnosti.

Hudobný skladateľ cirkevnej hudby

Artur Hubáček Harmat sa narodil v Bojnej 27. júna 1885. Po ukončení základnej školy v rodnej obci študoval v Trnave, Ostrihome, Budapešti, Berlíne a Prahe. Okrem toho, že založil hudobnú fakultu na Akadémii v Budapešti, reformoval hudobné školstvo v Uhorsku a viedol kurzy pre dirigentov, je aj tvorcom maďarského liturgického spevníka Szent Vagy, Uram!, ktorý sa od roku 1931 používa dodnes. Harmat pôsobil 19 rokov ako dirigent Katedrálneho zboru Baziliky sv. Štefana v Budapešti. Na priečelí vstupného portálu katedrály má umiestnenú pamätnú tabuľu.

Pochovaný je v Budapešti

Za svoj prínos v oblasti cirkevnej hudby bol Hubáček Harmat ocenený viacerými vyznamenaniami, z ktorých najvýznamnejší je Rád Gregora Veľkého, ktorý mu udelil v roku 1942 pápež Pius XII. Meno Artura Hubáčeka Harmata nesú viaceré cirkevné zbory a inštitúcie v Maďarsku, medzi nimi aj Katedrálny zbor svätoštefanskej baziliky či budapeštianska základná škola. Zomrel 20. apríla 1962 v Budapešti, kde je aj pochovaný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM