Rastislav Búgel Kultúra

Zoborské listiny z 12.storočia obdivujú naši západní susedia: Vystavili ich na Pražskom hrade

Originál Zoborskej listiny z dvanásteho storočia sa len nedávno dostal na Pražský hrad. Vystavili ho tam v rámci putovnej výstavy Dedičstvo Karola Veľkého.

Ilustračný obrázok k článku Zoborské listiny z 12.storočia obdivujú naši západní susedia: Vystavili ich na Pražskom hrade
Zdroj: TASR

Informovalo o tom Nitrianske biskupstvo na svojej webovej stránke. Výstava je na Pražskom hrade prístupná až do 14.októbra. „Listina doplnila časť výstavy venovanej správe ríše a ekonomike včasného stredoveku. Cieľom je na jednej strane predstaviť Nitriansko, ktoré si český návštevník obvykle spája s históriou mojmírovskej Moravy v 9. storočí. Bolo to však územie v mnohom podobné včasnostredovkým Čechám a Morave, ktoré sa v 10. a 11. storočí kultúrne a ekonomicky rástlo,“ informuje Nitrianske biskupstvo na svojej webovej stránke.

V druhej Zoborskej listine sa píše o Kostoľanoch pod Tribečom. Tie sú tu spomínané prostredníctvom kostola sv. Juraja. „V 60. rokoch 20. storočia k poznaniu významu nástenných malieb v Kostole sv. Juraja (s ktorými sa návštevník môže zoznámiť na výstave) zásadným spôsobom prispel český historik umenia Josef Krása. Od roku 2005 na výskume tejto lokality spolupracuje s Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky Archelogický ústav AV ČR Praha,“ informuje Nitrianske biskupstvo.

Ako informuje Pražský hrad na svojom webe, na výstave tak môžu návštevníci vidieť exponáty z Holandska, Belgicka, Nemecka, Slovenska, Slovinska, Chorvátska a Talianska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM