Rastislav Búgel Samospráva Samospráva

A je rozhodnuté! Topoľčiansku nemocnicu získal do prenájmu Svet zdravia

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) dnes na svojom mimoriadnom rokovaní odsúhlasili prenájom nemocnice v Topoľčanoch spoločnosti Svet zdravia, a.s.

Ilustračný obrázok k článku A je rozhodnuté! Topoľčiansku nemocnicu získal do prenájmu Svet zdravia
Zdroj: TASR

Ako informoval riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan, zmluva sa uzatvára na dobu 20 rokov a výška nájomného je stanovená na 100 000 eur ročne. Svet zdravia zároveň deklaroval záujem investovať do modernizácie a opráv nemocnice viac ako sedem miliónov eur.

Niektorým sa prenájom nepozdáva

Zdravotnícke zariadenie v Topoľčanoch spolu s levickou nemocnicou prevádzkuje od roku 2010 krajská nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami, ktorej sa už niekoľko rokov darí udržiavať hospodárenie oboch zariadení v plusových číslach. Viacerí krajskí poslanci sa aj z tohto dôvodu netajili tým, že sa im prenájom nemocnice nepáči. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu však pri hlasovaní nemali veľmi na výber, pretože dnešné rokovanie o prenájme nemocnice vyplynulo z rozhodnutia sú­dov.

Súd kraju za pravdu nedal

Svet zdravia, a.s., patriaci do skupiny Penta Investments, je strategickým partnerom galantskej súkromnej firmy medisimo, s.r.o., , ktorá si na prenájom topoľčianskej nemocnice robí nárok na základe nájomnej zmluvy, ku ktorej sa dostala v konkurznom konaní. Aj keď NSK túto nájomnú zmluvu vypovedal ešte v roku 2009, Najvyšší súd SR v roku 2012 rozhodol, že je aj naďalej platná. „A to je realita. Tu sa nebavíme o tom, že kraj chce ponúknuť nemocnicu na prenájom, alebo si môžeme vyberať z viacerých možností. Môžeme odmietnuť prenájom, ale čo bude ďalej? Nebudeme môcť do nemocnice investovať, pretože ja odmietam porušovať zákon. A čo bude potom so zamestnancami a s pacientmi? Toto nie je naša iniciatíva, ale výsledok rozhodnutia súdov a pacient, ktorý leží na posteli nesmie pocítiť, že sa niečo technicky mení,“ vyhlásil Belica.

Rozhodli o prenájme

Poslanci napokon s prenájmom topoľčianskej nemocnice súhlasili. Súčasťou zmluvy bola aj dohoda, že sa medisimo, s.r.o., vzdá nárokov, ktoré jej vyplývajú z pôvodnej zmluvy a boli spolu vyčíslené na takmer 4,4 milióna eur. Zároveň sa zaväzuje, že vezme späť žaloby v súdnych konaniach a podá návrh na zastavenie exekúcie v exekučnom konaní. Súčasťou rozhodnutia krajského zastupiteľstva bolo aj uznesenie, ktoré riaditeľovi Úradu NSK uložilo nájsť spôsob, ako sa finančne vyrovnať so zamestnancami topoľčianskej nemocnice. Tí od roku 2010 čakajú na časť svojich miezd, ktoré im nevyplatil vtedajší nájomca zdravotníckeho zariadenia. Celkovo ide o približne 190 000 eur, ktoré by mal teraz kraj pracovníkom nemocnice po niekoľkých rokoch vyplatiť.

Vyjadrenie Protimonopolného úradu

Predseda predstavenstva siete nemocníc Svet zdravia, a.s., Ľuboš Lopatka dnešné rozhodnutie krajských poslancov uvítal. Podľa jeho slov ide o víťazstvo zdravého rozumu, ktoré umožní ďalší rozvoj nemocnice a pomôže jej zamestnancom i pacientom. Ako pripomenul, o celej veci ešte musí rozhodnúť Protimonopolný úrad SR. „To môže trvať od troch do šiestich mesiacov a potom môže prísť k účinnosti zmluvy. Za naše priority považujem najmä investíciu do operačných sál, ktorá je už dlho odkladaná a sály sú kritickým bodom tejto nemocnice. Tiež považujeme za mimoriadne dôležité, aby sme zainvestovali do komplexnej rekonštrukcie tepelného hospodárstva. To sú dve hlavné oblasti, na ktoré sa chceme zamerať, a, samozrejme, do ďalších tisíc iných vecí, ktoré budú nasledovať,“ uviedol Lopatka.

Prejavy neznalosti

Zároveň poprel úvahy o tom, že by Svet zdravia chcel v topoľčianskej nemocnici rušiť či zlučovať niektoré oddelenia, prípadne prepúšťať personál. „Určite táto nemocnica bude nosnou z pohľadu siete a, samozrejme, chceme, aby to bola naďalej akútna nemocnica, takže hovoriť o nejakom zlučovaní oddelení v tejto fáze je čistá špekulácia. Čo sa týka zmienky o prepúšťaní lekárov a sestier, toto je argument, ktorý už u mňa vyvoláva iba úsmev. Pretože v situácii, keď je na Slovensku pomerne veľký nedostatok sestier a takisto aj kvalitných lekárov, hovoriť o znižovaní stavov, je naozaj prejavom hlbokej neznalosti a určite týmto spôsobom neuvažujeme,“ skonštatoval. Zároveň zdôraznil, že sa Svet zdravia bude pri riadení nemocnice rozhodovať samostatne a bez vplyvov zo strany spoločnosti medissimo, s.r.o., cez ktorú sa k prenájmu zdravotníckeho zariadenia dostal. „Náš vzťah s firmou medissimo je jednorazový a v podstate už nebude žiaden. To znamená, ich možnosť vplývať na našu činnosť v nemocnici je nulový,“ uviedol Lopatka.

Môže vás zaujímať:

Topoľčianska nemocnica v prvom štvrťroku so ziskom: Dosiahol vyše 260-tisíc eur

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM