Katarína Jankeje Rôzne

Rozhovor s country skupinou ASCALONA z Topoľčian: Kapela je ako manželstvo, má pekné i ťažšie chvíle

Kapelu Ascalona netreba v meste a okolí zvlášť predstavovať. Country skupina je na scéne viac ako 15 rokov, za ten čas stihla vydať viacero albumov a vybudovať silnú základňu fanúšikov. Prečítajte si, čo na seba v čerstvom rozhovore prezradili.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s country skupinou ASCALONA z Topoľčian: Kapela je ako manželstvo, má pekné i ťažšie chvíle
Zdroj: Dnes24.sk

Kapelu Ascalona poznajú aj za hranicami nášho okresu. Už 17 rokov svojou hudou zabáva a spríjemňuje chvíle mnohým. My sme zisťovali, čo majú nové, či sa v kapele zvyknú aj pohádať a kde ich môžete stretnúť najbližšie.

Ako ste prišli na názov skupiny Ascalona? Znamená to niečo?

V úplných začiatkoch sme začínali ako trampská skupina, ktorá vnikla ako všetky ostatné – pri táborovom ohni. A tak sme hľadali názov, ktorý by nás reprezentoval aj naším žánrom. V Čechách je rieka Sázava a v jej okolí sa nachádza veľa vodáckych a trampských osád nazvaných aj ako Posázavská stezka a práve tam sa nachádza spomínaná osada a chata Ascalona. Ale pôvod názvu je o niečo ďalej, až za veľkou mlákou na sútoku rieky Delaware river, kde sa nachádza kemp s názvom Ascalona Campground. Ako ubiehali roky, menili sa členovia aj štýl kapely. Pod názvom Ascalona nás ale poznalo veľa ľudí, tak sme si názov ponechali až do dnes.

Kedy a ako ste sa dali dokopy ako kapela?

Ako som už spomínal, kapela vznikla pri táborovom ohni, najskôr len také pobrnkávanie pri ohni, ale časom a s podporou zopár úžasných ľudí sme sa presunuli od ohňa do civilizácie (smiech). Všetky začiatky sú ťažké, napriek tomu na nich radi spomíname. Kapela Ascalona vznikla v roku 1998, čo už je 17 rokov existencie.

Ako dlho už hráte v tejto zostave?

Z pôvodnej zostavy zostali len dvaja členovia a to Mário na basovej gitare a Rado na elektroakustickej gitare. Počas rokov sa v skupine vystriedalo veľké množstvo šikovných muzikantov. V poslednej zostave existujeme od polovice roku 2010 až po súčasnosť, a teda Mário Siládi (basová gitara), Igor Janček (elektrická gitara), Radovan Gúcky (elektroakustická gitara), Peter Vlčko (klávesy), Igor Ďatelinka (bicie).

Hádate sa medzi sebou často?

Začal by som tak biblicky: „Kto si bez viny, hoď kameňom…“ (smiech). Viete, kapela je ako manželstvo, má pekné ale aj tie ťažšie chvíle. Ale treba to len ustáť a aj tu nakoniec príde udobrovanie. Musím však povedať, že si rozumieme a tých hádok je veľmi málo.

Počas vystúpení hráte často aj rôzne covery, podľa čoho si ich vyberáte?

Rád by som tu citoval jedného bývalého člena, ktorý raz povedal: „Musíme hrať to, čo sa páči ľuďom a nie to čo sa páči nám, sme tu hlavne pre nich.“ Samozrejme ale berieme ohľad aj na to, aby piesne v našom podaní dobre zneli. Znamená to, že sa nesnažíme hrať za každú cenu. Hoci sme dušou stále country kapela, snažíme sa svoj repertoár posúvať aj smerom k iným žánrom a byť tak univerzálnejší pre trh. Sme tak schopní zahrať rôzne typy akcii, nielen s charakterom country. V našom repertoári sú žánre ako R&R, twist, swing, reggae, aj slovenská klasika 70-tych – 80-tych rokov. V hraničných prípadoch zahráme dokonca ľudovky, to ale naozaj iba výnimočne, snažíme sa udržať si určitý svoj štandard (smiech).

Čo je základom pre dobe zohratú kapelu, z ktorej „to“ cítiť z každého koncertu?

Základom dobrej kapely je spoločné hudobné cítenie, technická vyspelosť, vzájomná súhra a osobitý prejav. Každý člen musí vedieť, aké má v nej miesto. Sme „live“ kapela a veľa koncertujeme, čo je veľká devíza pre napredovanie. V terajšej zostave už máme vytvorený vlastný hudobný štýl interpretácie. Je to veľká výhoda, pretože ak sa rozhodneme pre novú cover pieseň, nenapodobňujeme ju, ale automaticky dávame do nej niečo vlastné – vlastný hudobný prejav, osobité aranžmán. Tým sa stáva sčasti našou. Skúšame minimálne a stáva sa, že skladbu zahráme aj bez nácviku a vyvíja sa priamo na pódiu. To je najlepšia vizitka zohratej kapely.

Máte vonku už pomerne bohatú zbierku albumov, posledný vyšiel v roku 2013. Plánujete v blízkej budúcnosti nový?

Áno, celkovo sme nahrali päť albumov. Ako sa menila zostava kapely, menil sa aj jej prejav, piesne a to bol zároveň dôvod na nové CD. Z terajšej zostavy máme 2 albumy a z toho posledného dokonca niekoľko videoklipov. Či sa pustíme do ďalšieho je otázkou času a financií. Najlepšie sa ale i tak cítime na pódiu a pri živom hraní.

Ste na scéne viac rokov, čo hovoríte na hudobnú scénu v Topoľčanoch? Zmenila sa za tie roky?

Je to prirodzený jav. S generáciou sa mení aj hudobná scéna. Z osobného pohľadu môžem povedať, že hudobná scéna v Topoľčanoch je veľmi rozmanitá a je tu veľa dobrých kapiel a rôznych hudobných štýlov. Chodíme vystupovať po celom Slovensku, ak mám byť konkrétny, napríklad mnohé mestá country kapelu nemajú. Ak dobre počítam, v Topoľčanoch ich máme hneď štyri. Myslím, že to hovorí samé za seba.

Kde vás fanúšikovia môžu vidieť najbližšie?

Vystupujeme jeden až trikrát do týždňa, a ročne je to priemerne 70 – 80 koncertov, takže nájsť si nás nie je problém. Konkrétne pre topoľčianskych fanúšikov máme už takmer domovskú scénu v Country Club Sheriff v Tovarníkoch, kde hrávame 2–3 krát do mesiaca. Na našej web stránke sú o nás všetky informácie, čiže aj to, kde nás môžete vidieť a počuť.

Čo by ste radi odkázali svojím fanúšikom?

Radi by sme touto cestou chceli poďakovať všetkým našim fanúšikom čo nám držia palce, tým čo nám pomohli a pomáhajú a všetkým tým, čo chodia na naše koncerty, lebo to je tá sila, čo nás tlačí ďalej a ďalej.

Čítajte aj:

Počas víkendu bude v Tovarníkoch veselo: Čakajú nás hody s bohatým programom

Značte si do kalendárov: Mesto zverejnilo dátum Veľkého jarmoku v Topoľčanoch

Foto: Ascalona

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM