Dávid Hrdý Rôzne

Topoľčanci sa vyjadrili: Problémom nie je štadión, ale nedostatok kultúry a zaujímavých podujatí

Futbalový štadión má prejsť rekonštrukciou, na ktorej sa má finančne podieľať aj mesto. Pre niektorých dobrá správa, iní by zase privítali lepšie prerozdelenie peňazí. Ako to vidia „žochári“ sa pokúsil zistiť Alexander Riabov priamo v uliciach Topoľčian.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčanci sa vyjadrili: Problémom nie je štadión, ale nedostatok kultúry a zaujímavých podujatí
Zdroj: Dnes24.sk

O plánovanej rekonštrukcii štadióna Vojtecha Schotterta v Topoľčanoch sme vás informovali v článku: Neobvyklá akcia právnika z Topoľčian: Na námestí organizuje anketu o dotácií pre štadión! Do opráv by malo v rámci štátnej dotácie ísť 750 tisíc eur. Štyridsiatimi percentami by sa na nej malo podieľať aj mesto Topoľčany.

Sú ľudia apatickí?

Medzi oslovenými sa našli aj ľudia, ktorí v akciu podobnej tej Alexandrovej nedôverujú a neveria v zmenu.„Boli aj takí, čo mi povedali, že to robím zbytočne, že poslanci si odklepnú, čo chcú. Nech sa páči, som zvedavý, ako sa budú tým istým ľuďom potom pozerať do očí a vysvetľovať im, že priority obyvateľov nie sú správne pri najbližších volebných kortešačkách alebo pri každodennom stretávaní sa na ulici. Ľudia nie sú apatickí, len v nich treba prebudiť vedomie, že oni sami môžu ovplyvniť veľa“, povedal Riabov.

Topoľčancov téma dotácie zaujíma

Do ulíc Topoľčian sa teda vybral Alexander prvýkrát minulú sobotu. Zaujímalo ho najmä to, či sú ľudia informovaní o tejto plánovanej dotácii. Avšak jeho anketa prebiehala formou dialógov ako suchého štatistického zisťovania. Ako teda celú sobotňajšiu aktivitu hodnotí on? “Ľudia tejto akcii fandili, chceli zostať informovaní o tom, ako sa bude akcia vyvíjať. Chceli, aby ich hlas a nápady o lepšom živote v meste zazneli pred zastupiteľstvom a primátorom. Osobne ma to naplnilo množstvom pozitívnej energie, pretože som z nich cítil radosť, že môžu svoje postoje prezentovať“.

Ako sme už uviedli, toto zisťovanie malo skôr charakter rozhovorov. Preto sa mladý právnik z Topoľčian skôr od ľudí zistiť ich obsiahlejší názor na túto tému.

„Potvrdilo sa mi aj to, že by bol zo mňa veľmi zlý anketár, pretože s každým „respondentom“ som debatoval omnoho dlhšie než bolo potrebné na odpovedanie na otázky :). Aj preto mám zatiaľ len niekoľko desiatok odpovedí a môj prieskum nedosahuje zaujímavých rozmerov čo do kvantity. Avšak pri dlhšom rozhovore som mohol vidieť, ako sa v mnohých ľuďoch v črtoch tváre objavovalo zanietenie zmeniť to, ako u nás veci fungujú“, povedal Riabov.

Aké názory sa objavovali?

Ľudia sa veľmi často vyjadrovali, že v meste je málo príležitostí na nejaké kultúrne využitie. Priali by si viac zaujímavejších podujatí. Život v meste sa podľa niektorých netočí len okolo futbalu.„Môžem s čistým svedomím vyhlásiť, že život Topoľčancov sa nekrúti okolo futbalového štadiónu. Ľudia nepociťujú nedostatok futbalu, ale nedostatok kultúry a zaujímavých podujatí. Sťažujú sa, že ne-futbaloví športovci sú mnohokrát úspešnejší aj bez adekvátnej podpory. Nuž a dôvod nízkej návštevnosti futbalu tkvie podľa nich aj v niečom inom než vo výške vstupného“ ,ozrejmil Riabov.

S otázkou plánovanej dotácie oslovil Alexander Riabov aj náhode idúceho futbalistu. A čo sa od neho dozvedel? „Veľmi vtipne poznamenal, že ak mesto z ničoho dokáže vykúzliť peniaze na štadión, nech tak urobí, ale iba za podmienky, že nájde rovnakú čiastku aj pre ostatných aktívnych ľudí v meste!“.

Pokračovanie už túto sobotu

Touto akciou sa nič nekončí. Alexander Riabov sa opäť vyberie do ulíc Topoľčian a bude oslovovať ďalších Topoľčancov. Názory chce začať zbierať od 9:00 hodiny. „Akcia je otvorená pre každého, kto sa chce pridať k tejto myšlienke, či už vyjadrením názoru v prieskume alebo aktívne samotným zberom názorov“ povedal na záver.

Ak by ste aj vy chceli vyjadriť svoj názor, môžete tak urobiť aj na Facebooku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM