Katarína Jankeje Kultúra

Oheň v centre mesta: Aj takto Topoľčany inšpirujú umelcov

Piatok sa v priestoroch Nástupišťa uskutočnila vernisáž ku kolektívnej výstave MEDZICENTRUM V. Umelci však nezostali so svojou tvorbou iba v podchode pod Autobusov stanicou. Prezrite si kde všade môžete objaviť ich diela.

Ilustračný obrázok k článku Oheň v centre mesta: Aj takto Topoľčany inšpirujú umelcov
Foto: Katarína Jankeje

Ako sme vás už informovali, Topoľčany sa stali na týždeň miestom, z ktorého viac ako desiatka umelcov čerpala inšpiráciu pre vznik množstva diel. Viac o umelcoch si prečítajte v článku: Stretnúť môžete umelcov z Japonska, Nemecka či Čiech. „Už od roku 2010 sa projekt snažím realizovať v lokalitách, ktoré svojou polohou či rozlohou možno nepatria medzi prirodzené spoločenské centrá Slovenska. Existencia aktívnych nezávislých kultúrnych centier v týchto mestách ďaleko od Bratislavy z nich však robí nové výrazné body na kultúrnej mape Slovenska,“ vraví autorka a kurátorka projektu Nina Šošková.

V tomto roku sa tak umelci z rôznych krajín usadili na desať dní v podchode pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch, kde sídli kultúrne centrum Nástupište 1–12. Práve odtiaľto denne vyrážali do ulíc malého mesta na západnom Slovensku snažiac sa spoznať a uchopiť jeho špecifiká, atmosféru, históriu a súčasnosť. Zozbierané podnety následne pretavili do podoby umeleckých diel viac či menej narúšajúcich verejný priestor mesta.

Jedným z najzaujímavejších a možno aj najprekvapujú­cejších bolo živé perfomance Petra Kalmusa s názvom „Posledné tóny pre pamäť miesta“. Performance poukazuje na problematiku židovského aj rómskeho holokaustu a na udalosti zo septembra 1945, kedy sa v Topoľčanoch odohral takzvaný Topoľčiansky pogrom. Táto tragická udalosť spôsobila to, že z mesta židovská komunita prakticky zmizla, pričom pred druhou svetovou vojnou tvorili Židia takmer tretinu z celkového počtu obyvateľov. Ako môžete vidieť zo záberov, nakoniec klavír skončil v červených plameňoch.

Židovská otázka rezonovala i v diele u Daniely Krajčovej, ktorá svoju videoinštaláciu umiestnila medzi ulice Bernolákova a Sama Chalúpku. Videoinštalácia je založená na rozhovore so starou mamou o rodinnej histórií. Dôsledkom znárodňovania súkromného majetku a zakladania štátnych poľnohospodárskych družstiev JRD na začiatku 50.tych rokov 20.teho storočia je mladá rodina nútená odísť a vzdať sa svojho majetku.

Ak ste zvedaví, kde všade umelci vytvorili diela inšpirované Topoľčanmi, prezrite si kopec fotografií!

Foto: Nástupište 1–12

MEDZICENTRUM V. - Festival umenia pre verejný priestor
15
Galéria
Foto: Katarína Jankeje
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM