Katarína Jankeje Kultúra

Piatkový večer bude patriť divadlu: Nástupište uvedie monodrámu o Ladislavovi Mednyánszkom

Život uhorského maliara návštevníkom Nástupišťa už čoskoro priblíži dráma Nyuli. Predstavenie sa venuje dielu autora, ale aj pomerne neznámym faktom z osobného života Ladislava Mednyánszkeho.

Ilustračný obrázok k článku Piatkový večer bude patriť divadlu: Nástupište uvedie monodrámu o Ladislavovi Mednyánszkom
Zdroj: Dnes24.sk

Monodrámu o živote maliara Ladislava Mednyánszkeho a koncert hudobnej skupiny Talent Transport uvedie v piatok 22. mája Nástupište 1–12 v podchode autobusovej stanice v Topoľčanoch. Začiatok podujatia je naplánovaný na 18.00 hod. večer.

Jeho maľba je najdrahšia

Život a dielo uhorského maliara svetového významu sú neustálym zdrojom kunsthistorických štúdií, umeleckých inšpirácií, ale nepochybne aj zdrojom pochopenia času, v ktorom žil a tvoril. O maliarovi, ktorého maľba Večerná nálada sa v júni 2011 stala najdrahšie vydraženým dielom umelca pochádzajúceho zo Slovenska, sa znalci jeho diela vyjadrujú ako o človeku s neskonalým citom pre dobro, humanizmus a v kontexte doby, v ktorej žil, aj k výsostne demokratickým hodnotám.

Vnútorný zápas maliara

V Mednyánszkého tvorbe sa popri krajinomaľbách najčastejšie objavujú maľby jednoduchých sedliackych mládencov, pohoničov, vojakov, tulákov a „pochybných existencií“ z periférie veľkomiest. O jeho homosexualite sa pritom v slovenskej umenovede vždy cudne mlčalo a mlčí doteraz.

Práve Mednyánszkého neustály vnútorný zápas medzi erotickou silou a dušou, ktoré vo svojich denníkoch označoval symbolmi „Δ“ a „Ψ“, a jeho takmer dvadsaťpäťročný vzťah s lodníkom a furmanom z Vácu Bálintom Kurdim sú ústrednými témami inscenácie Divadla φ, „Δ x Ψ (NYULI)“.

Tá vznikla na základe autorskej monodrámy slovenského režiséra Juraja Baka. „Bako sa inšpiroval práve denníkovými zápiskami svetoznámeho maliara, v ktorých sa Mednyánszky vyznáva zo svojej posadnutosti Bálintom, ktorého dôverne nazýva Nyuli,“ hovorí Julo Krištof z Nástupišťa 1–12. Inscenácia o živote uhorského maliara vznikla ako iniciatíva študentov Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Po divadle koncert

Divadelným predstavením však piatkový program Nástupišťa 1–12 nekončí. Už o 20:00 sa v industriálnom priestore topoľčianskeho podchodu predstaví jedna z najvýraznejších slovenských hudobných formácii, Talent Transport.

„Talent Transport tvorí trio skúsených muzikantov z rôznych kútov Slovenska. Každý z nich má za sebou viacročné pôsobenie v niekoľkých známych a úspešných hudobných projektoch ako Hrana, Jana Kirschner, Richard Müller, či Longital. Lídrom zoskupenia je klavirista a skladateľ Vladislav "Slnko“ Šarišský , ktorý je jedným z najzaujímavejších zjavov slovenskej vážnej aj populárnej hudobnej scény." V Talent Transport hrá Vlado Šarišský na klávesy a občas spieva. Dopĺňajú ho Marián Slávka (bicie, vokály) a Filip Hittrich (basová gitara). Ich debutový album Talent Transport: 1 vyšiel po 7 rokoch príprav v októbri 2014.

Čítajte tiež:

Známe detské piesne, zábava či veselý smiech: TOTO všetko zažijeme na predstavení pre najmenších!

V Tesároch ožije smelý zajko: Na divadelných doskách sa predstavia herci zo Šale!

Foto: Nástupište 1–12

Piatkový večer bude patriť divadlu: Nástupište uvedie monodrámu o Ladislavovi Me
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM