Katarína Jankeje Rôzne

Topoľčiansky gynekológ nám to prezradil: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!

S akými najčastejšími fámami či poverami sa u žien či mladých dievčat v praxi stretáva, sme zisťovali u topoľčianskeho gynekológa MUDr. Milana Trizmu. Zároveň nám aj jasne vysvetlil, prečo im netreba veriť.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčiansky gynekológ nám to prezradil: Najčastejšie povery a fámy, s ktorými sa u žien stretávam!
Zdroj: Dnes24.sk

Ktorým fámam či poverám čelí v praxi známy topoľčiansky gynekológ MUDr. Milan Trizma najčastejšie a prečo im netreba veriť? Prečítajte si jeho odpovede.

Gynekologické fámy

Keď už mám po klimaktériu, alebo som po operačnom odstránení maternice, nemusím už chodiť na preventívnu prehliadku, veď čo už na starej žene chcete nájsť…

Práve obdobie po klimaktériu je pre niektoré druhy gynekologických ochorení typické, hlavne myslíme na niektoré onkologické prípady. Výhodou je, že diagnostika týchto problémov a ich včasný záchyt zaručuje úspešnú liečbu a pritom sa minimalizuje jej náročnosť. Zo zákona sa majú preventívne prehliadky vykonávať raz ročne bez ohľadu na vek, nie sú však povinné. Niektoré ženy sa im vyhýbajú a akoby sa samy pred sebou takto ospravedlňovali. Ale to je o ich vlastnej zodpovednosti nielen voči sebe, ale i voči blízkym a rodine.

Očkovanie proti rakovine krčka maternice (očkovanie proti HPV) môže spôsobiť rakovinu maternice.

Početné klinické štúdie nezaznamenali žiadne závažné komplikácie po očkovaní. Ide o doteraz jediný sofistikovaný spôsob primárnej prevencie rakoviny krčka maternice. Očkuje sa proti vírusom, ktoré spôsobujú najčastejšie genitálne bradavice a ich prítomnosť, aktivita je základnou podmienkou pri vzniku nádoru krčka maternice. Očkovacia látka je syntetická, obsahuje umelo vyrobené, vírusom podobné čiastočky z jeho obalu, ktoré vyvolávajú tvorbu protilátok. Benefity sú jednoznačné, hlavne, ak sa s očkovaním začne v skoršom veku, ešte pred začiatkom ich sexuálnej aktivity.

Mamografické vyšetrenie prsníkov spôsobuje ich rakovinu, preto si dám urobiť len sonografiu.

Radiačná záťaž pri mamografii je zanedbateľná, skôr mám pocit, že pre niektoré ženy je toto vyšetrenie nepríjemné a preto vznikajú negatívne odozvy. Sonografia po štyridsiatke nedokáže, vzhľadom na zmenenú štruktúru tkaniva, zachytiť isté podozrivé nálezy v prsníku, ktoré sú lepšie definované práve pri mamografii. Množstvo odhalených, najmä zhubných nádorov prsníka, vysoko prevyšuje riziko radiačnej záťaže. Skrátka, negatívne sonografické vyšetrenie po štyridsiatke ešte neznamená negatívny nález na prsníku.

Pri antikoncepcii priberiem.

Treba si uvedomiť, že antikoncepcia „upravuje“ prirodzený hormonálny cyklus. Do tela sa dostáva „nový“ hormonálny prvok. Organizmus na to môže reagovať, hlavne počas prvých mesiacov užívania. Reakcie sú veľmi individuálne, ale u drvivej väčšiny sa „systém“ ustáli a problémy nie sú. Častý je mierny prírastok na hmotnosti spôsobený zadržaním vody v tele, naliatie prsníkov, zmena nálady a podobne, ale to sa po čase upraví. Priberanie viac ako 2–3 kg je potom viac o príjme a výdaji kalórií. Ak sa takáto tendencia zaznamená, žena musí upraviť životosprávu, prípadne vysadiť alebo zmeniť antikoncepciu.

Antikoncepcia mi poškodí zdravie. Po doužívaní antikoncepcie budem neplodná.

K poškodeniu zdravia, pri správnej voľbe a dôkladnom vyšetrení pacientky, užívaním antikoncepcie nedochádza. Existujú určité predispozičné faktory, pri výskyte ktorých sa volí buď iná metóda alebo sa jednoducho nepredpíše, pretože riziká možnosti vzniku nejakých komplikácii sú väčšie (vysoký tlak, cievne ochorenia, poškodenia pečene…). Veľa dievčat užíva antikoncepciu práve na úpravu nepravidelného cyklu. Po vysadení sa veľmi často stáva, že sa cyklus upraví. Ale sú však aj prípady, že zostáva nepravidelný, no a práve u takýchto žien býva občas problém s otehotnením „na počkanie “.

Tehotenské fámy

Chodím do ambulancie rizikovej tehotnosti – budem rodiť sekciou.

Tehotné ženy sú zaradené v poradni pre rizikovú tehotnosť na základe určitých kritérií, či už z priebehu minulých tehotností, prípadne podľa priebehu terajšej tehotnosti a rozhoduje o nich ošetrujúci lekár. Sú intenzívnejšie sledované, aby sa zistili prípadné ohrozenia ženy alebo plodu, či obidvoch. O spôsobe ukončenia gravidity rozhoduje pôrodník podľa priebehu pôrodu – riziková tehotnosť neznamená automaticky rizikový pôrod s následnou sekciou.

V prvých troch mesiacoch tehotenstva nemôže brať žena antibiotiká.

Niektoré antibiotiká, hlavne penicilínového radu, sú pre tehotnú i plod bezpečné aj počas prvých troch mesiacov. Isté antibiotiká majú obmedzený čas podávania, a iné sa zase nesmú dávať vôbec. Prípadne sa nesmú podávať počas dojčenia. Rizikom pre tehotnú je skôr neliečená infekcia.

Keď je žena tehotná má jesť za dvoch.

To rozhodne nie je pravda! V tehotenstve, týka sa to aj dojčenia, by mala žena mať stravu nutrične i energeticky vyváženú, doplnenú o potraviny bohatšie na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Prírastok na hmotnosti má byť počas gravidity max. 20 % z pôvodnej váhy. Obezita v súvislosti s nadmerným príjmom potravy môže byť rizikovým faktorom pre tehotenstvo (hlavne, ak sa pridruží vyšší tlak a opuchy), aj pôrod. Dieťa môže byť ohrozené nízkou pôrodnou hmotnosťou, alebo môže nastať predčasný pôrod.

Je lepšie, keď sa dieťa narodí v 7. ako v 8. mesiaci.

Úplne najlepšie je, keď sa dieťatko narodí, čo najbližšie k termínu. Aspoň tých desať dní pred termínom, aby boli zrelé pľúcka, aby boli orgány dokonale vyvinuté a nemalo bábätko adaptačné problémy.

Podľa tvaru brucha viem určiť pohlavie dieťatka.

Tvar a poloha brucha závisia od toho, či je žena tehotná prvýkrát, druhýkrát alebo viackrát tehotná. Každé tehotenstvo zoslabuje brušnú stenu a bruško má potom iný tvar, typické je nižšie uložené špicaté bruško u viacrodičiek a guľaté ploché bruško u prvorodičiek. Pohlavie dieťaťa na to vplyv nemá. Aj keď sa vraví, že dievčatá kradnú mamám krásu, ale ktorá tehotná nie je krásna?

Môže vás zaujímať:

Topoľčiansky gynekológ Milan Trizma: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Foto: Juraj Štreicher

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM